Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Waarom zoveel geld voor een derde net als je nog geen twee netten volwaardig kan vullen?

Sas Van Rouveroij en Bart Tommelein

De openbare omroep zendt vanavond hetzelfde programma uit op twee verschillende netten. De nabeschouwing van België-Wales zal immers tegelijkertijd op Eén én op Canvas worden uitgezonden. Vlaams Volksvertegenwoordigers Sas van Rouveroij en Bart Tommelein begrijpen niet waarom de VRT elk jaar zoveel middelen voor een derde net nodig heeft, als ze er nog niet in slaagt haar eerste twee netten volwaardig te vullen.

 De publieke omroep krijgt elk jaar om en bij de 7 miljoen euro extra overheidsmiddelen om een derde tv-kanaal te onderhouden. Tijdens de besprekingen over de opmaak van de beheersovereenkomst argumenteerde de VRT dat een derde net echt noodzakelijk was. Nu blijkt dat de omroep zelfs geen twee netten volwaardig kan vullen. Waarom moet de belastingbetaler dan elk jaar opdraaien voor een totaal overbodig kanaal? Vooral terwijl de wachtlijsten in de zorg ellenlang zijn, de mobiliteitsknopen niet raken opgelost en er tal van scholen moeten worden bijgebouwd. Het is tijd dat we deze luxe-uitgave grondig evalueren en dat de Vlaamse regering opnieuw de juiste prioriteiten stelt”, aldus Sas van Rouveroij.

Ook Vlaams fractievoorzitter Bart Tommelein, die in het verleden meermaals het derde VRT-net op de korrel heeft genomen, steunt de harde kritiek van zijn collega. Tommelein wijst erop dat het bovendien niet de eerste keer is dat de VRT zelf de bewijzen levert om het derde net, OP12, te schrappen. “Ook toen het WK veldrijden werd georganiseerd moest de gewone programmatie op Eén geschrapt worden. Terwijl er ruimte zat was op OP12. Nu moet de omroep zelfs tweemaal hetzelfde uitzenden op hetzelfde moment. Hoe kan de minister van Media dit in crisistijden nog blijven verantwoorden?”, zo vraagt hij zich af.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.