Warmtenet Oostende verdubbelt capaciteit

Posted on Posted in In de pers, Klimaat

Burgercoöperatie Beauvent neemt 5 km extra warmtenet officieel in dienst en verdubbelt zo haar levering van duurzame warmte. Dankzij deze investering van 6 miljoen euro kunnen meer Oostendenaars hun aardgas en stookolie vervangen door lokale, duurzame restwarmte.

Warmtenet Oostende

Warmtenet Oostende is een project van burgercoöperatie Beauvent. Sinds 2019 levert het warmtenet duurzame restwarmte aan bedrijven, publieke gebouwen en collectieve woningen. De warmte is afkomstig van de lokale afvalenergiecentrale van IVOO (Intergemeentelijke Vereniging voor het Afvalbeheer Van Oostende en Ommeland). De warmte die voorheen via de schouw verloren ging, wordt nu aangewend om water te verwarmen. Op die manier stappen de klanten af van fossiele brandstoffen en realiseren ze een CO2-reductie van 95%.

Naar de binnenstad!

In september 2020 startte Beauvent met de bouw van 5 km nieuwe warmtenetleidingen, een investering van 6 miljoen euro. De Vlaamse overheid ondersteunt deze uitbreiding met 1 miljoen euro. Het nieuwe tracé loopt van AZ Damiaan via de wijk Hazegras naar AZ St-Jan campus Serruys. Zo bereikt Warmtenet Oostende de binnenstad en sluiten 8 nieuwe gebouwen aan. Eind vorig jaar werden de werken afgerond. Bij opstart stroomt er door de nieuwe warmtenetleidingen 10 GWh warmte per jaar. Daarmee verdubbelt de totale warmtelevering van Warmtenet Oostende tot 20 GWh.

Warmte dóór en vóór burgers

De investering is volledig gefinancierd door Beauvent en haar coöperanten. Nieuwe klanten van deze uitbreiding zijn het ziekenhuis AZ St-Jan campus Serruys en verschillende grote appartementsgebouwen. Zowel bestaande residenties (Mast, Ra, Boekanier,…) als nieuwe ontwikkelingen (Sky District en HaZee) worden aangesloten. Door deze uitbreiding levert het warmtenet op termijn restwarmte aan bijna 1000 burgers. Op die manier is Warmtenet Oostende nu een écht warmtenet dóór en vóór burgers.

Toekomst

Beauvent blijft in deze bewogen energietijden bouwen aan een fossielvrije toekomst voor Oostende. Eind 2022 sluiten ook het Stadhuis, de marinekazerne Bootsman Jonsen en eerste gebouwen op Oosteroever aan op het warmtenet.

In de komende jaren wordt Warmtenet Oostende verder uitgebreid. Op die manier gaat Oostende stap voor stap van het gas af.