Wijkpolitie ondergaat grootste vernieuwing in 20 jaar en trekt naar ontmoetingscentra

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Politie

Afstand tussen inwoners en politie verder verkleinen

De hervorming van de Oostendse wijkpolitie bereikt een belangrijk scharnierpunt. Inwoners kunnen hun vertrouwde wijkinspecteurs nu ook aanspreken in de verschillende ontmoetingscentra. “Hiermee halen we de banden tussen de politie en de burger nóg strakker aan”, zegt politiecommissaris Tom De Ketelaere. “Deze vernieuwde aanpak sluit perfect aan op ons bestuursakkoord”, geven burgemeester Bart Tommelein en schepen Maxim Donck aan.

Vlak voor de zomer ontvouwde de Lokale Politie Oostende onder de noemer ‘Wijk 2.0’ haar plannen voor een moderne wijkpolitie. Als uitgangspunt werd Oostende opgedeeld in drie nieuwe politiewijken: Stene, Konterdam en Zandvoorde gaan samen verder als ‘Wijk Oost’, onder ‘Wijk West’ vallen Raversijde, Mariakerke en Westerkwartier, tot slot vormen het stadscentrum en de wijk Vuurtoren ‘Wijk Noord’. De opzet was duidelijk: een nauwer contact met de burger, maximale aanwezigheid van de wijkinspecteurs op het openbaar domein, en betere bekendheid en bereikbaarheid. Nu wordt een speerpunt van het actieplan van de tekentafel vertaald in de praktijk: voortaan vatten de verschillende wijkinspecteurs post op vaste tijdstippen in negen Oostendse ontmoetingscentra, naast de klassieke werking in de wijkkantoren. De primeur is voor ontmoetingscentrum De Ballon in de Mansveldstraat in de Vuurtorenwijk. In 2022 komt er met De Drie Gapers een tiende ontmoetingscentrum bij.

Onthaal en aangifte 

“Concreet fungeren de ontmoetingscentra als antenne van de wijkpolitie. In het voorbeeld van Wijk Noord vormt het stadhuis de centrale uitvalsbasis en is OC De Ballon een belangrijk contactpunt”, begint commissaris en afdelingshoofd van de wijkpolitie Tom De Ketelaere. “Onze medewerkers staan in de ontmoetingscentra om de twee weken paraat voor individuele gesprekken, onthaal en informatiesessies, en indien mogelijk om meteen problemen te tackelen. Tegelijk kunnen mensen twee keer per week op afspraak in De Ballon terecht voor aangiftes van bepaalde feiten. Deze totaalaanpak slaat een sterke brug met de inwoners. De consultaties verlopen zowel in de algemene ontmoetingszaal als in een afgeschermd, maar huiselijk ingericht lokaal. Zo kunnen we burgers de nodige privacy bieden met de nadruk op een menselijke aanpak.” Aan het plan ging zowat een jaar voorbereiding vooraf, benadrukt commissaris De Ketelaere. “Van een zogenaamde SWOT-analyse, wijkscan, interne bevragingen via werkgroepen tot bezoeken aan andere zones. Ik ben erg opgetogen dat we nu eindelijk in de praktijk van start kunnen gaan.”

Grote verandering 

“Ik durf te stellen dat dit de grootste en belangrijkste vernieuwing van onze wijkpolitie is sinds de politiehervorming bijna twintig jaar terug”, merkt korpschef Philip Caestecker op. “In een sterk gewijzigd maatschappijbeeld mogen aanwezigheid en aanspreekbaarheid geen holle woorden zijn. De inwoners zullen deze nieuwe manier van werken zeker appreciëren. Anderzijds verbetert dit ook onze eigen politiewerking. Bijvoorbeeld, één van de pijnpunten die onze wijkpolitiemensen doorheen de jaren ervaarden, was de toename van bureauwerk. Nochtans zijn zij de ogen en oren van de wijk, en moeten we veel meer de straat op. Deze wijkhervorming betekent op meerder vlakken een verbetering.” De politie benadrukt dat het project continu geëvalueerd wordt.

Samenwerking

“De aanwezigheid van de wijkpolitie in de ontmoetingscentra is een mooi voorbeeld van hoe politie en stadsdiensten prima kunnen samenwerken”, zegt schepen van Samenleven Maxim Donck, bevoegd voor de ontmoetingscentra. “De kerntaak van onze centra is dat ze moeten bijdragen tot het samenleven van mensen van alle leeftijden. Het politieverhaal vormt hier een mooi hoofdstuk in.” Burgemeester Bart Tommelein juicht de hervormingen toe. “Onlangs keurden we in de gemeenteraad 1 miljoen euro aan nieuwe politie-investeringen goed. Eerder beslisten we ook al om elk jaar een half miljoen euro méér te investeren in extra personeel. Een stevig bedrag, maar veiligheid en welbevinden van alle Oostendenaars zijn van de hoogste prioriteit. Deze wijkhervorming sluit perfect aan op ons bestuursakkoord, waarbij we meer blauw op straat en een gemeenschapsgerichte politiezorg vooropzetten met de wijkagent als aanspreekpunt. De zichtbaarheid van de wijkpolitie wordt hiermee danig opgekrikt.”

Praktisch

De aanwezigheid in de ontmoetingscentra volgt de even en oneven weken van een jaarkalender, niet die van een maand. Alle info: www.politie-oostende.be en www.oostende.be.

 

Waar?                 Wanneer? Uren?
Oud-Hospitaal (Amsterdamstraat 61) Even weken Maandag, 10.30 – 12.30 uur
De Ballon (Mansveldstraat 9) Oneven weken Maandag, 10.30 – 12.30 uur

Dinsdag en donderdag, 13 tot 17 uur, enkel aangiftes

De Boeie (Kerkstraat 35) Oneven weken Woensdag, 10.30 – 12.30 uur
’t Viooltje (Violierenlaan 3) Even weken Donderdag, 10.30 – 12.30 uur
De Schelpe (Elisabethlaan 32) Even weken Dinsdag, 14 – 16 uur
De Blomme (Chrysantenstraat 30) Even weken Woensdag, 14 – 16 uur
Schaperye (Steenovenstraat 86) Oneven weken Donderdag, 14 – 16 uur
’t Kasteeltje (Kasteelstraat 22) Even weken Woensdag, 14 – 16 uur
Ter Yde (Duinenstraat 172) Oneven weken Woensdag, 14 – 16 uur