Oostende - De Stad aan ZeeToerisme

WK cyclocross in Oostende gaat door met verscherpte maatregelen

Na intens overleg tussen Stad Oostende, Vlaams minister van Sport Ben Weyts, UCI en Belgian Cycling zal Oostende op 30 en 31 januari de toppers in het veldrijden kunnen ontvangen. Er zullen extra maatregelen op en rond het parcours gelden, zodat het WK in de meest veilige omstandigheden zal verlopen. Op het unieke parcours, met een mix van zand en gras, zal ongetwijfeld de sterkste renner gekroond worden tot wereldkampioen.

Na een voorbereiding met veel vraagstukken en onduidelijkheid is de organisatie van het WK cyclocross in Oostende erin geslaagd om het parcours al voortijdig af te werken. Alles staat momenteel klaar om dit weekend de internationale top van het veldrijden te ontvangen.

“Het WK Veldrijden 2021 moet het helaas zonder uitzinnige fans stellen, die anders rijen dik langsheen het parcours zouden staan. Geen publiek, maar wel een toonbeeld van de creativiteit van Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Alle partijen hebben intense inspanningen geleverd om de internationale veldrittop veilig te kunnen ontvangen in deze hoogst uitzonderlijk moeilijke omstandigheden. Met spijt kunnen de junioren niet deelnemen, maar we verwelkomen graag de beloften (U23-categorie). Samen met TV-kijkend Vlaanderen kijk ik ten volle uit naar deze hoogmis van het veldritseizoen.”

“In een normaal jaar waren tienduizenden bezoekers uit alle hoeken van de wereld volgend weekend afgezakt naar Vlaanderen om de strijd om de regenboogtrui vanop de eerste rij mee te maken. Maar ook zonder supporters doet dit wereldkampioenschap en dit prachtig parcours onze reputatie van wielerland alle eer aan. En samen met het WK wielrennen op de weg in september, maken we van dit koersjaar alsnog een grand cru”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Burgemeester Bart Tommelein: “De mix van zand op het strand, het gras op de hippodroom en de grote brug zorgen voor een uniek parcours in onze stad aan zee. We betreuren natuurlijk dat dit topsportevent geen groot volksfeest wordt. Niet alleen voor de vele supporters die het WK enkel op tv zullen kunnen volgen, maar zeker ook voor onze horeca en handelaars die hierdoor heel wat extra inkomsten missen. Veiligheid is nu een absolute prioriteit. Daarom hebben we de maatregelen ook verscherpt en blijven we nauw opvolgen dat alles veilig verloopt.”

Organisator Rik Debeaussaert: “De voorbereidingen waren een zware beproeving, maar met alle partners hebben we er een ongelijke drive in blijven houden. Als we de renners dit weekend aan het werk zullen zien, zal dat het zeker allemaal waard geweest zijn. Ter plaatse volgen we zeer strikt alle maatregelen op om het voor iedereen corona-veilig te houden. Hoe jammer het ook is, wil ik iedereen oproepen om niet langs te komen, maar ten volle te genieten vanuit de huiskamer.”

UCI President David Lappartient: “The Union Cycliste Internationale is delighted that all parties have agreed to maintain the 2021 UCI Cyclo-cross World Championships, the major annual event in the discipline. The holding of the event was achieved after efforts by all parties to reduce the number of accredited persons and increase health measures, with the aim of ensuring a safe event for all participants in an extremely challenging health context. I would like to thank the spirit of cooperation of all those involved, organisers and competent authorities, who made it possible to safeguard our Championships for the benefit of the athletes, viewers, partners, and all cycling fans.”

Extra maatregelen

Om alles vlot en vooral veilig te laten verlopen, werden er heel wat maatregelen getroffen op en rond het parcours. Alle aanwezigen worden onderworpen aan corona-testen. De teststrategie bestaat uit een mix van regelmatige PCR-testen en sneltesten, deze strategie werd in overleg met de virologen besproken en inhoudelijk gecheckt.

Naast de klassieke maatregelen (mondmasker dragen, handen ontsmetten, voldoende afstand van elkaar houden,..) wordt er gewerkt met functionele bubbels (media, organisatie en renners/verzorgers). Het contact tussen die bubbels worden tot een absoluut minimum teruggebracht aan de hand van specifieke stromen en bewegwijzerde looprichtingen. Het aantal aanwezigen werd ook van bij het begin tot een minimum herleid.

De maatregelen zijn nog strikter dan omschreven in het huidige protocol. Op die manier wil de organisatie eventuele verspreiding van het virus onmogelijk maken binnen de grenzen van het parcours.

Parcours

Hoewel de wedstrijd enkel te volgen zal zijn op de televisie, zullen de kijkers kunnen smullen van het unieke parcours. De absolute blikvanger van het parcours is de grote brug van 135 meter lang en 8 meter hoog. Met een hellingsgraad van 21 procent zou zowel de beklimming als de afdaling ervan wel eens het verschil tussen winst en verlies kunnen beslissen. Op het strand wacht de renners een strook van 600 meter Noordzeezand. De technische kwaliteiten kunnen de renners dan weer demonstreren op het gras in de hippodroom.

Nederland – België

Grote topfavorieten bij de Elite Heren zijn de Nederlander Mathieu van der Poel en de Belg Wout Van Aert. Pittig detail: ze strijden allebei voor hun 4e titel en kunnen dus onderling uitmaken wie de sterkste is. Ook een outsider kan natuurlijk met de prijs gaan lopen, met dit parcours wordt het ongetwijfeld een spannende en uitputtende strijd.

In de andere categorieën belooft de strijd om de regenboogtrui eveneens razend spannend te worden. Bij de Elite Dames is het vooral uitkijken of landgenote en drievoudig wereldkampioene Sanne Cant zich toch kan mengen in de strijd voor het podium tegen een Nederlandse overmacht. Topfavoriete voor het goud is Ceylin del Carmen Alvarado.

Programma

De verschillende wedstrijden zijn verspreid over zaterdag en zondag. Zo komen de Heren U23 en Dames Elite op zaterdag 30 januari aan bod, respectievelijk om 13.30 en 15.10 uur. Zondag 31 januari is het dan de beurt aan de Dames U23 om 13.30 uur. Vanaf 15.10 uur strijden de Heren Elite dan voor de begeerde titel van wereldkampioen.

Alle wedstrijden zijn te volgen op Sporza.

De stad Oostende slaat met de Vlaamse overheid, via EventFlanders, de handen in elkaar om deze organisatie mogelijk te maken. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.