Zes nieuwe projecten drijvende zonnepanelen

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

Op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kent Vlaanderen investeringssteun toe aan zes nieuwe projecten van drijvende zonnepanelen. Samen zullen de zonneprojecten maximaal 4,1 miljoen euro steun krijgen, goed voor 11 megawatt hernieuwbare energie. “Vernieuwende technologieën geven we graag een duwtje in de rug. Innovatie is ontzettend belangrijk om de energieomslag te versnellen”, aldus Bart Tommelein.

Vlaanderen kent op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein opnieuw steun toe aan projecten van drijvende zonnepanelen. De graad van innovatie is bepalend voor de ondersteuning vanuit een speciaal fonds voor innovatieve hernieuwbare energieprojecten. De investeringssteun bedraagt maximaal 25 procent van de in aanmerking komende kosten.

Concreet gaat het om drie projecten in Dilsen-Stokkem van Terhills NV (1.227 kW – max. 503.000 euro), Steengoed Projecten cvba (5.000 kW – max. 1.862.000 euro) en Beauvent cvba (2.500 kW – max. 800.000 euro), één in Kallo van Adpo NV (1.140 kW – max. 436.000 euro), één in Wuustwezel van BBM NV (1.172 kW – max. 408.000 euro) en één in Niel van POM Antwerpen (325 kW – max. 99.000 euro). De zes projecten samen zullen maximaal 4,1 miljoen euro steun krijgen.

“Nieuwe technologieën versnellen energieomslag”

Elk van de zonneprojecten heeft een innovatief karakter en test een aantal vernieuwingen uit. Zo zal er gewerkt worden met lichtgewicht zonnepanelen, dubbelzijdige zonnepanelen met actieve koeling, speciale verankering in de bodem én bermen, vlottenstructuren die bestand zijn tegen grote waterpeilschommelingen, sneeuwlast en ijsdruk, enzovoort. Het project van Beauvent wordt gefinancierd via burgerparticipatie en zal onder meer bestuderen of de drijvende zonnepanelen de algengroei verminderen in een drinkwaterbekken. Het project van Adpo is een proefproject op een havendok om uit te wijzen of ook die locaties geschikt zijn voor drijvende zonnepanelen. Het kleinste project in Niel wil experimenteren met zonnedelen.

“Innovatie zal een grote rol spelen in het halen van onze doelstellingen hernieuwbare energie. Vernieuwende technologieën geven we daarom graag een duwtje in de rug. Zo versnellen we de energieomslag, en dat is ontzettend belangrijk voor ons klimaat”, besluit Bart Tommelein.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.