“Leren hoe elektriciteit tot in stopcontact komt”

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Gazet van Antwerpen – Ward Bosmans | In Technopolis in Mechelen zijn gisteren de STEM-dagen (Science, Technology, Engineering en Mathematics) voor leerkrachten begonnen. Enkele netbeheerders stelden er meteen ook een lespakket en speldoos over energie voor leerlingen tussen 10 en 14 jaar voor. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) mocht het bordspel uittesten.

ElectriCITY, zo heet het spel, werd ontworpen door netbeheerders Elia, Eandis en Infrax. Alle lagere en middelbare scholen in Vlaanderen krijgen een gratis pakket aangeboden. De bedoeling van het spel is om kinderen al op jonge leeftijd te leren dat het belangrijk is om spaarzaam om te gaan met energie.

Het lespakket omvat een presentatie met lesmateriaal voor de leerkracht, een speldoos met drie spelsets en doefiches met proefjes. Zo wordt op een eenvoudige manier de werking van elektriciteit uitgelegd, maar ook het belang van efficiënt energiegebruik en hernieuwbare energie komt aan bod. Doordat het bordspel drie spelsets bevat, is het pakket zowel geschikt voor leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar als uit de eerste graad van het middelbaar onderwijs. In het bordspel worden de leerlingen uitgedaagd om zelf hoogspanningstrajecten aan te leggen en voor voldoende energie in hun stad te zorgen.

Groenere toekomst

Minister Bart Tommelein kwam meespelen met de leerlingen van de Antwerpse stedelijke basisschool Omnimundo, die als eersten het bordspel mochten testen. “Het is heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren over energie. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen beseffen soms niet hoe de elektriciteit tot in hun stopcontact komt. Dit schoolpakket helpt leerkrachten om die kennis op een speelse manier over te brengen. Het is ook goed dat de kinderen weten hoe elektriciteit geproduceerd wordt. Zij zijn de volwassenen van morgen. Als we hen kunnen overtuigen van het belang van de energietransitie, dragen zij mee bij aan een groenere toekomst.”

Meester Olivier Dijkmans (38) van basisschool Omnimundo beaamt dat het niet vanzelfsprekend is voor de kinderen om te weten hoe die elektriciteit tot bij hen thuis komt. “Het helpt dat je die weg kan laten zien via het spel. Bovendien is het heel leerrijk. Ze ervaren dat je niet zomaar met een hoogspanningskabel door een natuurgebied mag of over een vliegveld. Er is overleg en planning nodig. Het is precies zo’n methodiek waar wij als leerkrachten naar op zoek zijn. Er zit bovendien niet zoveel taal in, wat het ook interessant maakt voor klassen met een diverse leerlingengroep. Ook voor leerkrachten helpt dit spel.”

De leerlingen zelf amuseerden zich met ElectriCITY. Samir (11) vond het heel leuk. “Ik heb geleed dat je geen kabels door natuurgebied mag leggen.” Fabian (11) wist wel hoe elektriciteit geproduceerd wordt, maar niet wat er nog allemaal tussen zit voor het thuis uit het stopcontact komt.

Alle lagere en middelbare scholen in Vlaanderen kunnen het pakket kosteloos online bestellen.

www.elia.be/nl-electricity

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.