Interfederaal energiepact: start van de burgerbevraging

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

Van 17 oktober tot en met 5 november kan iedereen meewerken aan de ontwikkeling van het interfederaal Energiepact, een visie op het toekomstig energiebeleid in België. Via een burgerbevraging op www.energiepact2050.be kan de burger gedurende 3 weken zijn mening geven. De resultaten zullen deel uitmaken van het pact, een energieakkoord tussen de federale en gewestelijke overheden.

De federale en regionale ministers van Energie in België beslisten op 26 april 2017 om in nauw overleg met alle betrokkenen een interfederaal energiepact op te stellen voor 2030 en 2050. Dit pact zal de bakens uitzetten voor de transitie naar een duurzamer energiesysteem. Om dit te verwezenlijken, is een beleid dat gericht is op een efficiënter energiegebruik en op de ontwikkeling van hernieuwbare energie noodzakelijk. Tegelijk willen we uiteraard de energiebevoorrading verzekeren, de energiefactuur voor de gezinnen betaalbaar houden en ervoor zorgen dat de competitiviteit van bedrijven niet in het gedrang komt.

Vandaag wordt de volgende stap gezet in de ontwikkeling van het interfederaal Energiepact. Eerder dit jaar werden een honderdtal actoren van de energiewereld bevraagd en nu raadplegen we de burgers om zo tegen het einde van het jaar tot een breed gedragen langetermijnvisie op het Belgische energiebeleid te komen. De bevraging loopt van dinsdag 17 oktober tot en met zondag 5 november 2017 via de website: www.energiepact2050.be.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘We werken volop aan een interfederaal energiepact, om tegen het einde van het jaar het Belgische energiebeleid voor de toekomst te bepalen. Dat doen we niet alleen. Eerst hebben we de input gevraagd van de energiesector, de industrie, milieuverenigingen, consumentenorganisaties,… en nu vragen we ook aan de burgers om hun zeg te doen. Net zoals in ons traject Stroomversnelling voor de ontwikkeling van de Vlaamse energievisie eerder dit jaar, willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. De energieomslag zal maar slagen als ze een breed draagvlak heeft. Ik nodig dus iedereen uit om zijn of haar mening te geven via www.energiepact2050.be!’

2 thoughts on “Interfederaal energiepact: start van de burgerbevraging

 1. En nochtans pluk je er op lange termijn de vruchten van. Wie tot de sociale doelgroep behoort kan zelfs lenen aan 0%.

 2. Beste,
  Zeker verdienstelijk om deze enquête te doen.
  Maar spijtig, de enquête loopt voortdurend vast bij mij…
  10 minuten is dus zwaar onderschat. Bovendien moet je al erg vertrouwd zijn met en bezig zijn met dit onderwerp om verantwoord te kunnen antwoorden vind ik…

  Ook ben ik het maar onrechtstreeks te weten gekomen via mijn electriciteitsleverancier.

  Maar ik probeer verder… Mvg

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.