45.348 garnaalkroketten geproefd tijdens de derde editie van het Garnaalkrokettenfestival in Oostende

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Het Garnaalkrokettenfestival in Oostende heeft zijn mythische naam alle eer aangedaan. Op vier dagen tijd werden er meer dan 45.000 garnaalkroketten geproefd in de Wellington Hippodroom. 6850 bezoekers namen hun taak om de beste garnaalkroket van Oostende te verkiezen heel serieus, want zo goed als iedereen bracht een stem uit. De winnaars mogen een jaar lang met veel trots de titel communiceren. De professionele jury verkoos Fort Napoleon, de publieksprijs ging dit jaar dan weer naar North. Het festival kondigt ook al onmiddellijk de vierde editie aan op 5 en 6 oktober 2024.

Op 13, 14,15 en 16 oktober was de Wellington Hippodroom het mekka van de Oostendse garnaalkroketten. Elf Oostendse restaurants kwamen samen om de meer dan 6850 bezoekers culinair te verwennen. De persoonlijke en unieke bereidingen werden kritisch geproefd en uit de stemming bleek duidelijk dat er voor iedereen wat wils was. Het festival was ook voor heel wat internationale bezoekers de perfecte reden om naar Oostende af te reizen.

De jury
Op het festival heerste weer een zeer gezellige sfeer, maar er moest natuurlijk ook geproefd worden. Er werd een vakjury samengesteld onder leiding van topchef Marcelo Ballardin van restaurant OAK, die alle garnaalkroketten blind proefde en een top 3 bepaalden. De vakjury bestond uit: chef Jason Blanckaert, een afgevaardigde van Gault&Millau, culinair journaliste Femke Vandevelde, lifestyle-journaliste Veerle Helsen, Feeling food-journaliste Evelien Rutten en voorzitter Marcelo Ballardin. Uit hun stemming kwam volgende top 3 tot stand:

Eerste plaats: Fort Napoleon: de Belevingsbrasserie
Tweede plaats: North
Derde plaats: Gastrobar Sam

Voorzitter Marcelo Ballardin zegt: “We hebben samen met alle leden héél veel garnaalkroketten geproefd. Daaruit hebben we de drie beste garnaalkroketten geselecteerd naar onze smaak. Op nummer 1 staat voor ons … , smeuïg vanbinnen, lekker krokant, heel lekker. “

Publieksprijs

Naast de jury konden ook de bezoekers een stem uitbrengen. Alle garnaalkroketten ondergingen een kritische inspectie, waar gekeken werd naar de smaak van de vulling, de korst, de hoeveelheid garnalen en de structuur. Alle 6.850 bezoekers brachten een stem uit op hun favoriete garnaalkroket. De top drie van die publieksprijs ziet er als volgt uit:

Eerste plaats: North
Tweede plaats: Toope
Derde plaats: Fort Napoleon: de Belevingsbrasserie

Een garnaalkroket is zo een eerlijk product dat door jong en oud gegeten wordt. Het vertrekt vanuit een uniek familierecept en wordt telkens met veel liefde gemaakt. Dat wordt duidelijk door alle bezoekers gesmaakt en we kijken dan ook terug op een fantastische editie met alleen maar winnaars. Meer dan 45.000 garnaalkroketten werden dit weekend verorberd! Een dikke proficiat aan álle deelnemende restaurants.” Burgemeester Bart Tommelein.

De deelnemende zaken van deze editie waren: Mac Moules, Plassendale, Rubens, Poseidon, North, Leffe Beach, Café Botteltje, Fort Napoleon, Gastrobar Sam, Venetiaanse Gaanderijen en Toope

Het Garnaalkrokettenfestival in cijfers:

6500 verkochte tickets
bezoekers uit 12 verschillenden landen, van Finland tot Italië
11 Oostendse restaurants
42.348 garnaalkroketten
1200 liter frituurolie, die na het event gerecycleerd wordt
3564 pintjes ( filou + 0,0 + stella)
2562 glazen wijn (1243 rosé – 2318 wit)
1241 glazen cava
… stemmen en daarnaast zeven professionele juryleden
247 medewerkers
Alle medewerkers samen deden meer dan 6,5 miljoen stappen om alle bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden

“Er gaat enorm veel voorbereiding vooraf aan dit festival door ons team en de restaurants, ik ben dan ook heel fier dat we samen meer dan 6800 bezoekers lieten genieten. Het internationale karakter blijkt uit een internationale persreis die we mochten ontvangen en bezoekers uit 12 verschillende landen. Het festival zorgt ook voor extra overnachtingen en met een extra dag op maandag konden we ook de bezettingsgraad op zondagavond verhogen. Door de extra overnachtingen in een kalmere periode zetten we dit festival ook duidelijk in om nog meer aan seizoensverbreding te doen. Op naar volgend jaar op 5 en 6 oktober voor onze vierde editie.”
Algemeen directeur van Toerisme Oostende vzw Peter Craeymeersch

Save the date
De data voor de volgende editie kunnen alvast direct in de agenda genoteerd worden. Op 5 en 6 oktober zal Oostende opnieuw op zijn grondvesten daveren om de beste garnaalkroket te verkiezen.