80.000 euro investeringssteun voor Antwerpse walstroomvoorziening voor de binnenvaart

Vorige maand werd bekend dat er de komende twee jaar in Vlaanderen, het Brussels Gewest en Nederland meer dan 1.000 laad- en tankpunten bijkomen voor personenwagens, elektrische taxi’s, elektrische bussen, vrachtvervoer en binnenvaartschepen. 21 projecten krijgen in het kader van het Europees project BENEFIC samen 5,5 miljoen euro steun voor (ultra)(snel)laadinfrastructuur, tankstations voor LNG, CNG en waterstof, en walstroom-installaties. Daar komt nu nog een 22ste project bij. Het Havenbedrijf Antwerpen diende een project van 80.000 euro in voor walstroomvoorziening voor de binnenvaart, met als locatie De Zouten.

Met de uitvoering van BENEFIC (www.benefic.eu) mikken Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Nederland op een definitieve doorbraak van schone en groene transporttechnologieën. De komende twee jaar krijgen 22 projecten samen 5.657.755 euro steun voor (ultra)(snel)laadinfrastructuur, tankstations voor LNG, CNG en waterstof, en walstroominstallaties.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein keurde dit nieuwste project goed. De indieners krijgen twee jaar de tijd om het uit te voeren. “Dankzij BENEFIC zal er de komende twee jaar ingezet worden op walstroomvoorziening voor de binnenvaart. Erg belangrijk, want een groener transport beweegt zich zowel over de weg als op het water.”

Liberaal lijsttrekker en Staatssecretaris Philippe De Backer reageert verheugd: “Dit is een project dat elke Antwerpenaar ten goede komt. Ik ben Europa en minister Tommelein dan ook dankbaar voor hun ondersteuning. Dankzij investeringen in walstroomvoorziening zal de schadelijke emissie weer wat verminderen en krijgen we schonere lucht. Daarvoor moeten we op alle fronten blijven inzetten.”

BENEFIC is een innovatief project door de grensoverschrijdende samenwerking en de brede waaier aan brandstoftechnologieën die binnen het project aan bod komen. BENEFIC is ook uniek door de aanpak, waarbij met Europese middelen een projectoproep voor publieke en private partijen werd georganiseerd. Op die manier krijgen investeerders de kans om op een laagdrempelige manier projecten te realiseren.

BENEFIC is onderdeel van het EU-programma ‘Connecting Europe Facility’, gefinancierd door de Europese Commissie. Het Vlaams Departement Omgeving coördineert het project.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.