Alle Vlaamse daken worden onderzocht voor zonnepanelen

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers


De Morgen – Jeroen Van Horenbeek | Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wil voor alle Vlaamse daken onderzoeken of er zonnepanelen op passen. En waar dat niet lukt, wil hij eigenaars aanmoedigen om te investeren in de panelen van anderen.

Bekijk het VRT-nieuwsitem hier.

Vlaanderen staat voor een grote uitdaging om zijn klimaatdoelstellingen te halen. Tommelein rekent hiervoor in de eerste plaats op zonne- en windenergie. Het probleem is echter dat veel gezinnen en bedrijven zich nog niet bewust zijn van hun opties.

Om hier iets aan te veranderen, wil Tommelein tegen het najaar een digitale zonnekaart lanceren. Daarop moet iedereen snel en gemakkelijk kunnen nagaan of het dak van zijn woning, bedrijf of gebouw gunstig gelegen is voor panelen.

Crowdfunding

Tegelijk hoopt Tommelein ook om mensen die zelf geen zonnepanelen willen, toch te laten investeren in groene energie. “Zo zijn er mensen met een schaduwrijk dak of met een beschermd gebouw. Er zijn ook mensen met een beperkt budget of mensen die zonnepanelen esthetisch niet mooi vinden. Ook bedrijven plaatsen om verschillende redenen geen zonnepanelen.”

In de toekomst zullen zij bijvoorbeeld via crowdfunding of ‘zonnedelen’ kunnen investeren in de panelen op het dak van een ander. Tommeleinwil daarbij aan gezinnen, bedrijven, maar ook andere overheden het signaal sturen: geef ons uw dak.

Een andere mogelijkheid is het zogenaamde ‘salderen op afstand’. Dit betekent dat iemand bijvoorbeeld mee investeert in de zonnepanelen van een ander en dat het rendement van die investering wordt afgetrokken van de eigen elektriciteitsfactuur. Die mogelijkheid bestaat al in het buitenland en Tommelein wil het ook in Vlaanderen de mogelijkheden laten onderzoeken.

Nog lang niet

Tommelein schuift nog geen becijferde doelstelling naar voren over zonnepanelen in Vlaanderen. Daarvoor is het wachten op zijn energieplan, dat hij nog voor de zomer wil voorleggen. In dat plan zal de doelstelling staan per energiebron.

CD&V-energiespecialist Robrecht Bothuyne: “Dit is een belangrijke stap, maar we zijn er nog lang niet. Een concept is een ding, de uitrol een ander. En met zonne-energie alleen komen we er, zelfs met dit plan, natuurlijk niet.”

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.