Antwerpse verzekeringsmakelaar is eerste kmo met energie-efficiënt ESCO-contract

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Belga | Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft dinsdag Kegels en Van Antwerpen bezocht, de eerste Vlaamse kmo die gebruik zal maken van een ESCO-contract met een investering van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Bij zo’n contract neemt een gespecialiseerd bedrijf de kosten van energiebesparende maatregelen voor zijn rekening, waarna die investering wordt terugbetaald met een deel van de besparing op de energiefactuur van het bedrijf.

Helexia Flanders, een Energy Service Company of ESCO, bestudeerde het energieverbruik van het Antwerpse bedrijf en werkte een programma van energiebesparende investeringen uit. De kosten van die werken, waaronder de installatie van zuinige LED-verlichting, zonnepanelen en bewegingssensors, betaalt Kegels en Van Antwerpen over een pe riode van zeven jaar terug met het geld dat wordt uitgespaard op de energiefactuur.

“Wij berekenden dat Kegels en Van Antwerpen minstens 33 procent op zijn energiefactuur zal besparen en dit zonder zelf een investering te zullen moeten doen”, zegt Jan Viroux van Helexia. “Dat is een jaarlijkse besparing van 12.300 euro per jaar.” Als de resultaten zouden tegenvallen, moet Helexia zelf het verschil bijpassen. Op dit moment bestudeert Helexia het energieverbruik van acht andere bedrijven in Vlaanderen.

De PMV zal tegen 2020 20 miljoen hebben geïnvesteerd in ESCO-projecten zoals deze. “Wij investeren een bedrag tot maximaal 50 procent in elk project”, zegt Tom Mortier van de PMV. “Helexia is het eerste ESCO-bedrijf dat gespecialiseerd is in kmo’s waar we mee samenwerken, maar we hopen dat er zich snel veel andere spelers zich aansluiten.”

Vlaams energieminister Bart Tommelein wil het investeringsbedrag van de PMV tegen 2022 alvast opgetrokken hebben naar 100 miljoen euro. “Energie-efficiëntie, niet energieproductie, is de eerste belangrijke pijler van een goed energiebeleid”, zegt hij. “We merken dat bedrijven noodzakelijke investeringen op dat vlak vaak uitstellen door allerhande drempels. ESCO-bedrijven geven dat noodzakelijke duwtje in de goede richting.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.