Bart Tommelein en collega’s binden de strijd aan tegen de kilo’s: “Het doel? Ruim onder de 100 kilo”

Posted on Posted in In de pers

Nieuwsblad.be door Eline VandeGehuchte | Dossiers uitpluizen dankzij veel cafeïne, vergaderen tot in de late uurtjes en recepties afschuimen: het politiek bestaan rijmt niet met een gezonde levensstijl. Daarom besloten burgemeesters Bart Tommelein (57) van Oostende, Bert Maertens (37) van Izegem en Ward Vergote (58) van Moorslede de sjerp aan te spannen. Ze nemen het tegen elkaar op in een wedstrijdje gewicht verliezen. Geen verkiezingen, toch een afvalrace, dus. “Al ga ik ook nooit een fotomodel worden, hé”, zegt Tommelein.

 Burgemeester Bert Maertens (N-VA) uit Izegem. Foto: Guy Puttemans
Burgemeester Bert Maertens (N-VA) uit Izegem. Foto: Guy Puttemans

“Aan alle gezonde burgemeesters proficiat, aan alle niet-gezonde burgemeesters ook proficiat. Maar wie wordt de gezondste burgemeester van West-Vlaanderen?” Met die vraag op Facebook lanceerde diëtiste Véronique Lecluyse uit Izegem de ‘burgemeesterchallenge’. Burgervaders die zich kandidaat stelden kregen drie maanden de tijd om de fitste te worden, tot vlak voor de feestdagen. Burgemeester Bert Maertens (N-VA) uit Izegem zelf hapte toe, maar ook zijn collega’s Ward Vergote (Visie) van Moorslede en Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende doen mee.

“Dan zijn het eens geen verkiezingen, strijden we toch weer tegen elkaar. We kunnen er maar deugd van hebben”, zegt Maertens. Hij is al zeven jaar burgemeester en dat eist zijn tol. “De politiek staat er niet om bekend dat het je fysiek scherp houdt. De verleiding om ongezond te eten is constant aanwezig, vaak op onregelmatige of late uren. Dat ik ook nog eens aanleg heb om wat zwaarder te zijn, helpt niet.” Zijn ultieme streefdoel is op hetzelfde gewicht zitten als toen hij burgemeester werd: dat is vijftien kilo lichter dan bij de start van de ‘afvalrace’ op 10 oktober. “Ik ben nu al vijf kilo kwijt in vier weken tijd. Ik merk het al aan mijn kleren: de broeken en de hemden spannen niet meer.”

 Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende Foto: Guy Puttemans
Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende Foto: Guy Puttemans

Snelle spaghetti

Ook Bart Tommelein beseft dat de belegde broodjes op vergaderingen en snelle spaghetti – zijn lievelingsgerecht – achteraf niet bevordelijk zijn voor een gezond lichaamsgewicht. “Bovendien staan ze op elke receptie klaar met alcohol, ook een dikmaker. Combineer dat met een resem verplichtingen die je de tijd ontnemen om te sporten … Ik wil vijftien procent van mijn lichaamsgewicht kwijt, daarmee kom ik ruim onder de honderd kilo. Ik ben er nu al bijna tien kwijt.”

De competitie met de andere burgemeesters brengt dus op. “Al zitten we niet constant tegen elkaar op te scheppen. Ik weet ook wel dat ik nooit een fotomodel ga worden met de ideale maten. Maar het is wel leuk om de uitdaging samen aan te gaan en hetzelfde doel na te streven: straks een pak fitter zijn.”

Burgemeester Ward Vergote (Visie) van Moorslede Foto: Stefaan Beel
Burgemeester Ward Vergote (Visie) van Moorslede Foto: Stefaan Beel

Duurzaam afvallen

“Je omgeving betrekken is voor velen een belangrijke factor om succes te boeken”, zegt ook Michaël Sels, hoofd van de dieetafdeling in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Zeker op sociale gelegenheden heeft dat voordelen: hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe meer ze er rekening mee kunnen houden. De drempel om gezondere keuzes te maken, eens een aperitief overslaan bijvoorbeeld, ligt dan veel lager.” Meer zelfs: het kan de omgeving aanzetten mee te doen.

Burgemeester Ward Vergote krijgt alleen maar positieve reacties. “Mensen volgen mee via sociale media en sporen mij aan om door te zetten”, zegt hij. “Ik heb ook geïnvesteerd in een goede loopband zodat ik zeker om de twee of drie dagen aan het sporten ga, ik heb al de vraag gekregen van waar die komt omdat ze zelf willen beginnen.” Of de rol van influencer hem ligt? “Zo’n grote invloed heb ik nu ook weer niet, maar ik ben wel blij dat ik de burgers kan meetrekken in dit verhaal.”

Opvallend: geen van de drie burgemeesters deelt zijn exacte lichaamsgewicht. Dat cijfer is privé, klinkt het unaniem. “De weegschaal is niet het allerbelangrijkste”, zegt Sels. “Op korte tijd gewicht verliezen kan een goede motivator zijn, maar het is veel beter om er iets duurzaams van te maken. Denk maar aan de conditie, de cholesterol, de spiermassa … Dat telt ook allemaal. Het is aan de burgemeesters om wat ze nu kunnen, in te bouwen in hun leven. Vergelijk het met acties als ‘een maand zonder alcohol’ of ‘veertig dagen zonder vlees’: vaak is het een duwtje in de rug om ermee te beginnen maar voor veel mensen wordt het iets blijvends.” Burgemeester Vergote denkt er ook zo over. “Mijn grootste motivatie is terug in mijn wielerpakje geraken zodat ik de fiets op kan met mijn vrienden en familie. Maar ook voel ik nu al dat ik beter slaap en beter in mijn vel zit, dat wil ik niet meer kwijt.”

Drie burgemeesters op dieet

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Visie) zou graag twintig kilo lichter zijn. Sinds hij met de challenge startte, op 10 oktober, is hij er al tien kwijt. “Ik ben een fervente fietser. Toen ik niet meer in mijn wielerpakje kon, besefte ik: dit moet veranderen.” Vergote gaat twee à drie keer per week lopen maar kan niet wachten om terug de fiets op te springen.

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) wil vijftien procent van zijn lichaamsgewicht kwijt. “Ik wil ruim onder de honderd kilo wegen. Momenteel ben ik al bijna een getal van twee cijfers kwijt.” Dat komt vooral door gezonder te eten. “Sporten lukt momenteel niet door een operatie aan mijn hiel, maar binnen enkele weken kan ik opnieuw fietsen. En daarna dan geen zware biertjes drinken.”

Burgemeester Bert Maertens van Izegem (N-VA) wil tien procent van zijn lichaamsgewicht kwijt, dat is ruim tien kilo. Na vier weken zit hij al aan de helft. “Ik ben al een vijftal kilo kwijt, maar het liefst van al wil ik er vijftien kwijt. Dan zit ik op het gewicht van toen ik zeven jaar geleden als burgemeester begon. Het is belangrijk om tijd te maken voor wat telt: gezond eten én sporten. Een vergadering waar ik niet écht hoef bij te zijn, kan ik dan laten varen voor een potje minivoetbal of looptocht.”