Belgische sociale inspectiedienst rolmodel voor aanpak mensenhandel

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

EuropaSpeciale VN-rapporteur voor moderne vormen van slavernij Urmila Bhoola, had vrijdag 23 februari een onderhoud met staatssecretaris voor Bestrijding van sociale fraude Bart Tommelein en de Directie-Generaal van de Sociale Inspectie Jean-Claude Heirman. Bart Tommelein: “De actieve rol die de Sociale Inspectie in ons land speelt bij de aanpak van mensenhandel is uitzonderlijk. De voorbije jaren hebben verschillende internationale instellingen en tal van landen zich laten inspireren door onze Belgische aanpak.”

Speciale rapporteur Urmila Bhoola onderzoekt welke maatregelen België neemt om moderne slavernij aan te pakken en de slachtoffers ervan te beschermen. Die informatie kan helpen om ook in andere landen de strijd tegen mensenhandel op te drijven. Donderdag 26 februari houdt ze een persconferentie over haar eerste indrukken.

De strijd tegen mensenhandel is een prioriteit voor de Belgische regering. Dat staat ook duidelijk vermeld in het regeerakkoord. De Sociale Inspectie van de FOD Sociale Zekerheid speelt daarbij een belangrijke rol. De gespecialiseerde teams ‘ECOSOC’ bestaan uit sociale inspecteurs die opgeleid zijn voor het opsporen van illegale arbeid door buitenlandse arbeidskrachten, en meer bepaald voor situaties van economische uitbuiting.

Enkele cijfers:
– In 2013 en 2014 werden telkens ca. 100 dossiers opgestart over vermoedelijke economische uitbuiting
– Respectievelijk 41 en 37 processen-verbaal werden overgemaakt aan het openbaar ministerie

Voornaamste risicosectoren in 2013 en 2014: bouw, land- en tuinbouw, bars, huishoudelijke arbeid, voedingsindustrie, transport, carwashes. Maar economische uitbuiting treffen we aan in de meest diverse en soms atypische sectoren.

Meest voorkomende nationaliteiten van slachtoffers: Roemenië, Bulgarije, Marokko, Tunesië, Brazilië, Pakistan, Bangladesh, India, China, Niger, Burkina Faso, Togo.

De rol van de sociale inspecteurs is niet alleen detectie van mensenhandel, ze hebben ook aandacht voor de slachtoffers. Vaak is de inspecteur de eerste persoon die wordt geconfronteerd met uitbuitingssituaties en met potentiële slachtoffers. Hij/zij licht de slachtoffers meteen in over de bestaande procedures om hen te beschermen en te begeleiden, en verwijst hen door naar één van de drie erkende opvangcentra.

De actieve rol die de Belgische Sociale Inspectie speelt in de multidisciplinaire aanpak van mensenhandel is uitzonderlijk. De voorbije jaren hebben verschillende internationale instellingen (ILO, OSCE, ICMPD, CBSS,…) en tal van landen zich laten inspireren door onze aanpak. Half april zal een vertegenwoordiger van de Sociale Inspectie als expert deelnemen aan een panel rond mensenhandel op het vijfjaarlijkse Misdaadcongres van UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) in Doha (Qatar), met de specifieke vraag om de rol van de sociaal inspecteurs in onderzoeken naar economische uitbuiting toe te lichten.

Staatssecretaris Bart Tommelein: “Onze sociale inspectiediensten spelen een voortrekkersrol in de aanpak van mensenhandel. Andere landen beschouwen ons model als een voorbeeld. Daar mogen we best trots op zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.