zonnepanelen

Binnenkort kan iedereen ‘zonnedelen’

Posted on Posted in Energie

Op vraag van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, starten distributienetbeheerders Eandis en Infrax met het project ‘zonnedelen’. Wie mee investeert in een zonnepaneleninstallatie van een bedrijf, een coöperatie, een stad of gemeente, een vereniging,… zal dit onmiddellijk verrekend zien op de eigen energiefactuur. ‘Zonnedelen is de volgende logische stap om de productie van zonne-energie in Vlaanderen een boost te geven’ aldus minister Tommelein.

De zon schijnt voor iedereen, maar niet iedereen heeft een geschikt dak om zelf zonnepanelen te plaatsen. Tegelijkertijd zijn er nog heel wat grote bruikbare daken in Vlaanderen beschikbaar. Om de productie van hernieuwbare energie een boost te geven en wie zelf geen zonnepanelen heeft te laten meegenieten van het rendement, maakt Vlaams minister van Energie ‘zonnedelen’ mogelijk. Wie mee investeert in een zonnepark, zal dit verrekend zien in de eigen individuele energiefactuur.

Meer en grotere zonnepanelen-installaties

In februari zullen Eandis en Infrax een oproep lanceren naar de energieleveranciers om mee in het project te stappen. De distributienetbeheerders beheren immers ook de energiedata en kunnen zo de link vormen tussen het zonneproject en de leverancier van diegene die mee investeert. De netbeheerders en de leveranciers zullen samen deze nieuwe datadienst uittesten om de technologie te verfijnen en op punt te zetten. De bedoeling is om ‘zonnedelen’ in het najaar in heel Vlaanderen mogelijk te maken.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Zonnedelen is de volgende en logische stap om ervoor te zorgen dat er nog meer zonnepanelen en vooral ook grotere PV-installaties bijkomen. Er staat in Vlaanderen heel veel geld op spaarboekjes dat amper iets opbrengt. Wie mee investeert in een zonnepark zal onmiddellijk resultaat zien op zijn of haar eigen energiefactuur.’

29 thoughts on “Binnenkort kan iedereen ‘zonnedelen’

 1. Een stap in de goede richting maar zet die dure panelen dan in landen waar de zon (bijna) alle dagen schijnt dan is het klimaat minstens twee en waarschijnlijk drie keer zo blij want dan bespaart men evenzoveel keer meer op CO2 productie. Waar die panelen staan en dus vuile elektriciteitsproductie vervangen maakt voor het klimaat niet uit, behalve dan dat de winst proportioneel toeneemt met de bezonningsduur. Navelstaren zal niemand vooruit helpen … Het klimaat is globaal, de economie al evenzeer en we zijn zowat overal aanwezig op het wereldwijde internet … Als je die panelen dan zet in eerder arme landen los je meteen ook een beetje het ook globale armoedeprobleem op door in die landen extra werkgelegenheid te scheppen. Alleen maar voordelen dus.

  1. De interconnectiviteit tussen alle Europese landen moet in ieder geval nog een pak beter worden daarvoor. Maar ik geef je gelijk, plaats zonnepanelen in het zuiden, windmolens in het Noorden.

   1. Het is helemaal niet nodig de geproduceerde elektriciteit naar hier te transporteren om een klimaatwinst te boeken. Je kan beter ginder centrales die op fossiele brandstoffen draaien stilleggen en die hier waar er weinig zon is, laten draaien … Je kan ginder dan 2 tot 3 keer zoveel CO2 vermijden dan hier zonder een extra investering te moeten doen …

 2. Heer Tommelein.

  Met veel aandacht heb ik je artikel gelezen.
  Ik beschik namelijk over meer dan 5000m2 platte daken op mijn bedrijven maar kan helaas geen gebruik maken van deze om zonnepanelen te leggen om de warmtepomp van mijn huis te doen draaien omdat mijn huis 4 km verder staat.
  dus hoop ik dat dit probleem zo snel mogelijk opgelost raakt en deze daken kunnen dienen voor gebruikt elders.

  Met vriendelijke groet
  Frank Delancker
  Koekelare

 3. Dit vind ik een schitterend idee. Zelf kan ik moeilijk investeren in zonnepanelen omwille van de oost-west richting van mijn afhellende dakbedekking en hierdoor een ingekort rendement van zonnepanelen. Op basis van het idee van Bart kan ik met rendement investeren in duurzame energie en een korting genieten op mijn energiefactuur. Ik ben benieuwd naar de concrete voorstellen.

  1. Jan, ik heb in 2016 8 panelen op de oostkant gelegd, en 10 op de westkant. Rendement was 0,91 kWh/kWp in 2017 met “gewone” zonnepanelen van IZEN/groepsaankoop. Lijkt me in orde…

 4. Excellent idee, hopelijk wel met excellent rendement ook (bv terug verdientijd op 5 jaar of beter zoals de betere prijs/kwaliteit installaties! Enkel zo zal de grote massa instappen ..

 5. De idee is inderdaad heel goed, maar lang niet nieuw ; begin vorig jaar heeft Bart Tommelein dit reeds aangekaart in de Zevende Dag. Ik had ook voorgesteld om daken van kerken met zonnepanelen te bedekken : die staan voor bijna 100 % naar het oosten gericht : dat betekent dat het dak pal op het zuiden ligt. Vanuit het kabinet is me toen meegedeeld dat die plannen bestaan, maar hiervoor overleg nodig is met minister Schauvlieghe. Zoals Jan al schreef….ik ben benieuwd naar de ( andere ) concrete voorstellen

 6. Goedenavond
  Ziehier mijn vraag: Wij bezitten een perseel grond van ongeveer 9000 m2 dat spijtig genoeg in een agrarisch gebied ligt.Nochthans is het gelegen tussen woonhuizen,links en rechts van het perseel staan er huizen.Het komt niet in aanmerking voor bouwgrond wat spijtig is.Daarom dachten wij zou het geen goed idee zijn om het perseel vol te leggen met zonnepanelen vb door eandis dan brengt het toch nog iets op,op voorwaarde dat zoiets mag.Wie kan ons daarop een antwoord geven? En is dit een goed idee ? Het perseel ligt daar toch maar te liggen en we mogen er niets meedoen. Nu men toch zonnedelen aanmoedigd .Graag uw antwoord.
  Alvast bedankt

 7. Goed idee
  Vullen de VME ( vereniging mede-eigenaars appartementen) ook kunnen investeren in ZONNEDELEN ???
  dan zouden de gemeenschappelijke elektriciteitfacturen kunnen worden verminderd ???

 8. Is dit dan werkelijk zo dat we zelf zonnepanelen kunnen plaatsen op het dak van onze werkplaats een tiental km van de privé woning en dit kunnen verrekenen privé.
  Dit zou inderdaad super zijn.

 9. beste,

  er moet een verrekening van tellers komen,
  vb
  één bedrijfje met 3 adressen en 3 tellers
  teller nr x met zonnepanelen, moet de productie van deze andere twee tellers zonder zonnepanelen kunnen overnemen
  zodat dit verrekend wordt.

  grts.

 10. Eindelijk krijgt dit schitterend idee dat reeds jaren in Nederland wordt toegepast ook hier ingang; ik hoop dat hetzelfde principe ook zal ingevoerd worden voor kleine waterkrachtcentrales; ons dorp (600 inwoners) heeft een oude watermolen (nog bewoond) op De Laan ; mits de nodige investering kan er hier ongeveer 100.000 Kwh per jaar geproduceerd worden; maar er is ter plaatse maar het verbruik van een doorsnee gezin;de verkoop aan het net brengt geen soelaas; geburen en geïnteresseerden laten investeren via “salderen op afstand” met een aanvaardbare “return” kan vermijden dat deze schone energie verder de zee instroomt.
  Hopelijk denkt het kabinet ook aan “waterkracht delen” of is discriminatie hier wel toegelaten?

 11. Waar kunnen we aangeven welke ( openbare) gebouwen in aanmerking komen voor het plaatsen van zonnepanelen? ( cfr. gesprek met minister Tommelein op radio 2 )

 12. Waarom de grote monopoly netbeheerders dit laten doen laat de kleine KMO die wil vooruitstreven naar een beter toekomst met groene alternatieven een voortouw nemen.

  1. Hallo Bjorn,
   Iedereen mag dat aanbieden. Hoe meer bloemen bloeien, hoe kleurrijker de zomer. 🙂
   De netbeheerders willen dit echter als tool aanbieden in het kader van hun activiteiten als databeheerder. Zij hebben zicht op de verbruiken van de Vlamingen en zo is een rechtstreekse “korting” op de elektriciteitsfactuur ook mogelijk.

 13. Geachte,

  Kan een particulier een dak verhuren met een capaciteit van 50 kWp ? Wat brengt zo iets op ?
  Is het beter om daar panelen op te leggen in eigen beheer ?
  Ook als er ter plaatse geen eigen verbruik is ?

  Met vriendelijke groeten,

  Jan

 14. Schitterend idee!! Kan u ook ervoor ijveren dat men zonnepanelen/booler kan leggen in stads-en dorpsgezichten (erfgoed)? Door een oubollige visie zijn er tientallen km2 verstoken van zonne-energie en dient er, zelfs in de zomer, warm water geproduceerd met fossiele brandstof.
  Beste groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.