Boekenfestival FAAR legt een open boek over Oostende

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Van 17 tot en met 20 maart 2022 gaan meer dan vijftig auteurs uit binnen- en buitenland voor anker in Oostende tijdens FAAR, een gloednieuw boekenfestival met de klemtoon op non-fictie. Bezoekers kunnen deelnemen aan meer dan vijfenzestig activiteiten verspreid over een tiental locaties op wandelafstand van elkaar, met brasserie Du Parc als het kloppende hart van het festival.

Oostende profileert zich met vaste waarden als Theater aan Zee, Film Festival Oostende en The Crystal Ship – Street Art Festival als dé cultuurstad aan zee. Met FAAR legt de stad een open boek over de stad en voegt Oostende een kwalitatief hoogstaand literair festival toe aan het jaarlijkse cultuuraanbod. FAAR sluit zo perfect aan bij het literaire voorjaar in Oostende, want ook Liefde tussen de Lijnen en de uitreiking van de Boon-prijzen voor literatuur komen er de volgende maanden aan.

Tijdens FAAR worden auteurs in de kijker gezet door een mix van auteurslezingen, workshops, interviews, panelgesprekken, debatten, (literaire) proeverijen en een aantal nieuwe eigenzinnige formats, zoals de festivalavond ‘Nacht van de Slapelozen’ en ‘Praten over eten met eten’, waarin twee chefs met elkaar in gesprek gaan over voeding terwijl ze koken voor het aanwezige publiek. Aan de hand van zorgvuldig gekozen thema’s onderzoeken ze hoe de wereld van morgen eruit kan zien. O.a. Paul Verhaeghe, Marjolijn van Heemstra, Frank Westerman, Hind Fraihi, Geert Buelens, Tessa Kerre, Chris De Stoop, Angelique Van Ombergen, Peter De Graef en Bregje Hofstede zijn alvast van de partij.

“Oostende is een echte cultuurstad met heel wat gevestigde waarden zoals Theater Aan Zee, Filmfestival Oostende, De Grote Post en The Crystal Ship. Maar ook voor literatuur is Oostende een echte thuishaven. Dit geldt voor vele historische schrijvers, maar ook voor heel wat hedendaagse schrijvers is Oostende een muze waar ze naartoe getrokken worden” zegt burgemeester Bart Tommelein. “FAAR brengt unieke verhalen op al even unieke locaties in de stad. Ook de internationale selectie weerspiegelt onze ambitie om dit evenement een vaste plaats te geven.”

FAAR zet de bezoekers aan het denken, maar brengt ze ook in beweging – met interactieve wandelingen, workshops en voorleessessies die zich verspreiden over de hele stad. De auteurs gaan in dialoog tijdens meet en greets op het festival. Met een speciaal kinderprogramma manifesteert FAAR zich bovendien als een literair festival voor het hele gezin.

‘Oostende is een stad die doet schrijven, een stad die doet vertellen, een stad waar sinds jaar en dag de wereld samenvloeit: een eigen boekenfestival kon niet langer ontbreken. FAAR dankt zijn naam aan de vuurtoren die onvermoeibaar zijn licht werpt over deze stad en op de horizon. Met een focus op het rijke actuele aanbod aan non-fictie wil het festival ook zo’n lichtbaken zijn. FAAR wil klaar doen kijken in het verleden en de weg tonen naar morgen. Het programma van onze allereerste editie wordt er een om niet te missen. Het strekt zich uit van Oosteroever tot aan Astropolis, met tussenin Brasserie du Parc als het bonzende festivalhart, én het gaat van een ochtendlijke duik in de Noordzee helemaal door tot ver voorbij zonsondergang tijdens de nu al legendarische Nacht van de Slapelozen.’ Aldus curator Guinevere Claeys.

“Oostende plaatst het voorjaar helemaal in het teken van literatuur. Naast FAAR staat ook nog de uitreiking van de Boon voor Literatuur en Liefde tussen de Lijnen in De Grote Post en de uitreiking van de Poëzieprijs Stad Oostende op de agenda. Maar literatuur heeft raakvlakken met alle mogelijke thema’s en in het programma zien we de verschillende samenwerkingen met andere organisaties en locaties, telkens gelinkt aan hun eigenheid. Zo gaan bezoekers en kinderen zelf aan de slag in de bibliotheek of wordt iedereen wel superslim door een bezoek aan Astropolis te brengen.”, zegt schepen Bart Plasschaert.