Burgers en bedrijven krijgen 85 miljoen euro terug via energiefactuur

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

Lokaal geproduceerde energie van zonnepanelen, windmolens,… wordt niet getransporteerd over het hoogspanningsnet, maar werd tot vorig jaar wel onterecht meegerekend in de federale energiebijdrage. Vanaf de zomer krijgen burgers en bedrijven via de energiefactuur terug wat ze jarenlang te veel betaald hebben, in totaal 85 miljoen euro. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein trok hard aan dit dossier en reageert opgetogen: “Niet meer dan logisch dat de mensen dit geld terugkrijgen.”

Burgers en bedrijven betaalden jarenlang te veel federale energiebijdrage. Lokaal geproduceerde energie van zonnepanelen, windmolens,… wordt immers niet getransporteerd over het hoogspanningsnet, maar er werd tot vorig jaar wel onterecht meegeteld. In totaal gaat het over 85 miljoen euro. De netbeheerders zullen te veel geïnde bedragen vanaf 1 juli tot december 2019 terugbetalen via een korting op die heffing. Voor gezinnen gaat het om enkele euro’s per jaar, voor grote verbruikers kan het om honderden of zelfs duizenden euro’s gaan.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein trok hard aan het dossier. Hij bracht het op de Vlaamse regering, besprak het met de federale minister van energie, drong aan bij de netbeheerders en de VREG, en bracht het tot slot ook naar het Overlegcomité. “Ik heb aan de kar getrokken opdat de netbeheerders de te veel geïnde bedragen zo snel mogelijk op een juridisch correcte manier zouden teruggeven. Nu is het zover: vanaf deze zomer krijgt iedereen via de energiefactuur terug wat hij/zij te veel betaald heeft. En dat is maar logisch ook”, aldus de minister.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.