Centrum van Oostende wordt autovrij tijdens Oostendedag

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Vrijetijdsmarkt, poëziefestival, zeepkistenrace, springkastelenparcours en andere activiteiten toveren stad om tot niet te missen evenement

Op zondag 22 september organiseert Stad Oostende de vierde editie van Oostendedag. Dit jaar valt die niet toevallig samen met de Autoloze Zondag. Voor de gelegenheid wordt de gehele binnenstad en een deel van de Belle Epoquewijk autovrij gemaakt. Optredens, een poëziefestival, springkastelen, een zeepkistenrace en de Vrijetijdsmarkt vormen samen een uniek en goed gevuld programma voor deze editie.

“Op de Oostendedag is de stad meer dan ooit voor de Oostendenaar. De hele stad wordt autovrij gemaakt. Zelfs op de Visserskaai en Leopold II-laan, twee traditioneel drukke verkeersassen, valt er op de Oostendedag vanalles te beleven. Een uniek moment. We willen Oostendenaars echt in de watten leggen. Nadat ze in verschillende wijken samenkomen in een ontmoetingscentrum, fietsen ze samen naar het autovrije stadscentrum. Daar vinden onder andere de Vrijetijdsmarkt, een zeepkistenrace, poëziefestival WoordZee, een springkastelenparcours en nog veel meer andere activiteiten plaats.” aldus het College van Burgemeester en Schepenen.

Van de wijk naar de stad

Van 12.30 tot 14.00 uur worden Oostendenaars verwelkomd in het ontmoetingscentrum in hun buurt, om daarna gezamenlijk naar het autovrije stadscentrum te fietsen. Er zijn vijf startplaatsen:

● OC Ter Yde (Raversijde)
● OC De Schelpe (Mariakerke/Westerkwartier)
● OC De Schaperye (Konterdam)
● OC De Ballon (Vuurtorenwijk)
● Kinderboerderij De Lange Schuur (Stene)

Aan de startplaats worden Oostendenaars verwelkomd met een drankje. Ze ontvangen er een handige programmaflyer met alle locaties waar tijdens de Oostendedag activiteiten plaatsvinden. Er is ook een leuk fietsplaatje voorzien en voor wie wil, is er een foodtruck aanwezig.

Activiteiten
Van 14.00 tot 18.00 uur is er in de hele stad animatie voor jong en oud. Zowel Oostendenaars als bezoekers kunnen er genieten van verschillende activiteiten. Vooraf inschrijven is niet nodig, iedereen kan gewoon langskomen.

Vrijetijdsmarkt
September is de maand waarin het verenigingsleven en de vrijetijdsactiviteiten opnieuw van start gaan. Op 22 september is het grote aanbod aan Oostendse clubs, verenigingen en organisaties allemaal samen te vinden op de Vrijetijdsmarkt in CC De Grote Post en de Koninklijke Stallingen. Naast infostand zijn er verschillende demo’s en kunnen bezoekers ook zelf aan de slag tijdens workshops. Op de Leopold II-laan zijn er skeelerdemo’s van de Zwaantjes Roller Club.

St. Petrus- en -Paulusplein
Op het St. Petrus- en -Paulusplein staan drie optredens van lokaal talent op de planning:
● 14.00 – 14.30 uur: Augustijn Vermandere
● 15.15 – 16.00 uur: Klein Komitee
● 16.30 – 17.30 uur: De Toâpe Geraapte

Zeepkistenrace
De Oostendse Jeugdraad pakt uit met de eerste Zeepkistenrace in Oostende. Creatieve en innovatieve zeepkisten racen er langs de Koninginnelaan naar beneden voor de snelheids- en/of originaliteitsprijs.

Springkastelenparcours op de Leopold II-laan
Op straat spelen op een van de drukste straten van de stad? Zondag 22 september kan het op de Leopold II-laan. Meer zelfs: er is een gigantisch springkastelenparcours van maar liefst 60 meter lang waarop jong en oud zich kan uitleven.

Visserskaai & Zeeheldenplein
Op een autovrije dag verdienen de alternatieve vervoersmiddelen nog net dat tikkeltje extra aandacht. Op de autovrije Visserskaai kan je niet alleen je fiets gratis laten markeren of herstellen, je kunt er ook de nieuwste elektrische fietsen ontdekken. Circ, de verdeler van deelsteps in Oostende, is ook present met een infostand op de Visserskaai en biedt try-outs aan op het Zeeheldenplein.

Zandsculpturenfestival
Nog tot en met 28 september kan je het Zandsculpturenfestival bewonderen op het Groot Strand t.h.v. de Westelijke Strekdam. Zo’n 40 artiesten uit de hele wereld creëerden er een sprookjeswereld in zand van ruim 10.000 m². Ideaal om eens mee te pikken tijdens je bezoek aan de stad op 22 september.
Info & tickets: www.zandsculpturen.be

Poëziefestival WoordZee
De Groentemarkt gonst van de literaire vibes. Het poëziefestival WoordZee brengt onder andere ‘Bewogen verzen’ op verschillende locaties in de stad: de pop-uptuin in de Lijnbaanstraat, De Grote Post, de Vistrap, ‘t Kroegske, … Daarnaast kan je genieten van een tweedehandsboekenmarkt, workshops, Apero Poëzie met Wim Opbrouck, muzikale (gast)optredens, een kinderprogramma en nog veel meer! Ontdek het volledige programma in detail op www.woordzee.be

Kinderdorp op het Wapenplein
Op het Wapenplein kunnen kinderen ‘gekke fietsen’ uitproberen op een parcours over het plein. Er zijn bovendien ook ‘sapjesfietsen’ waarmee je een heerlijk drankje kunt maken als je snel en hard genoeg fietst! Tot slot is er voor jong en oud een leuke photobooth, zodat je een blijvende herinnering aan deze leuke dag kunt meenemen naar huis.

Pop-up tuin
De Lijnbaanstraat wordt jouw eigen stukje paradijs om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en om nog een laatste keer goed te genieten van de zomer. Nog tot zondag 29 september wordt dit deel van de stad door professionele tuinaannemers omgetoverd tot een unieke, groene oase. In de pop-uptuin zijn er op 22 september ook ‘Bewogen verzen’ in het kader van poëziefestival WoordZee.

Kursaal Oostende
Om 15.00 uur staat Andrei Lugowski op het podium in Kursaal Oostende met zijn ‘Welcome Back Concert’.
Info & tickets: www.kursaaloostende.be

KunstKoer
Het Fluisterbos zet van 14.00 tot 18.00 uur zijn deuren open voor een unieke KunstKoer. Het brengt een tentoonstelling van onder andere Dirk Focke, Hilde Hollevoet, Siegfried Vynck, Willy Coopman, Igor Delaplace, Lut Brackx, Hans Defever… Toegang is gratis.

Verkeersmaatregelen
Voor de Autoloze Zondag wordt het Oud-Centrum en een deel van de Belle Epoquewijk autovrij gemaakt. Het gaat om de volgende zone: Koninginnelaan vanaf de Drie Gapers tot aan Petit-Paris (rijbaan niet inbegrepen), Alfons Pieterslaan, Vindictivelaan, Visserskaai en de Albert I-Promenade. Ingaand verkeer is niet toegelaten in de volledige zone, uitzonderingen zijn beperkt mogelijk en op voorwaarde dat ze een maximumsnelheid van 30 km/uur aanhouden. Voor meer gedetailleerde info en een plan van de afgesloten straten kun je terecht op www.oostende.be/oostendedag-verkeersmaatregelen

Praktisch
Wanneer: zondag 22 september

● 10.00 -18.00 uur: centrum wordt autoluw gemaakt – verkeer mag niet inrijden, wel uitrijden aan een maximumsnelheid van 30 km/u
● 12.30 -14.00 uur: ontvangst voor Oostendenaars in OC’s
● 14.00 -18.00 uur: activiteiten en optredens in autoluwe centrum

Meer info:

● Volledige programma: www.oostendedag.be
● Verkeersmaatregelen: www.oostende.be/oostendedag-verkeersmaatregelen