Oostende - De Stad aan Zee

Commissie Bouwkundig Erfgoed van start

Draagvlak voor infocampagne eigenaars erfgoedpanden

Onroerend erfgoed
Onroerend erfgoed

Op maandagavond 10 februari vond de installatievergadering van de gemengde gemeentelijke commissie Bouwkundig Erfgoed plaats. De commissie is samengesteld uit 12 vertegenwoordigers van de politieke fracties en 12 leden van belanghebbende organisaties en individuen en zal advies verlenen over het algemeen erfgoedbeleid van de stad. Commissievoorzitter en Eerste Schepen Bart Tommelein (Open Vld) reageert tevreden na de eerste zitting waarbij de krijtlijnen werden vastgelegd voor een informatiecampagne voor eigenaars van de erfgoedpanden in de stad. ‘Transparantie en duidelijke communicatie zijn nu eenmaal cruciaal voor het Oostendse erfgoedbeleid’, aldus de liberale schepen.

De eerste commissievergadering van maandag 10 februari focuste zich hoofdzakelijk op het onderzoek Actieplan Bouwkundig Erfgoed, afgekort A.Be. Gastspreker was architect Paul Vermeulen, die mee aan de wieg stond van het actieplan. Het onderzoek, gebaseerd op de Vlaamse erfgoedlijst, resulteerde in 2009 tot een ‘Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed in Oostende met lokaal belang’. In die inventaris werd een onderscheid gemaakt tussen panden met een hoge en lage locuswaarde, een kompas om de erfgoedwaarde van beeldbepalende panden in de stad te beoordelen.

De nieuwe gemengde commissie erfgoed oordeelde dan ook dat een betere communicatie omtrent de inventaris in Oostende noodzakelijk was. Tommelein (Open Vld): ‘De commissie suggereerde om bij de infocampagne op een positieve manier om te gaan met Oostendse erfgoedpanden zodat eigenaars fier zijn op het bezit ervan maar ook weten wat de concrete gevolgen zijn naar aanpassingen toe. Een gericht schrijven naar de eigenaars, gekoppeld aan een infosessie of een speeddating, zal daarbij de basis vormen. Ook het onderscheid tussen beschermde erfgoedpanden en de inventaris moet bij de communicatiecampagne geduid worden. Het is alvast nu reeds duidelijk dat de nieuwe commissie een sleutelrol zal spelen in het toekomstig erfgoedbeleid van de stad.’

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.