De seizoensterrassen en de coronaterrassen kunnen blijven staan tot en met 7 november

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme, Uitgaan

Om de horeca te ondersteunen na de coronacrisis, verleende Stad Oostende vergunningen voor het gratis uitbreiden van terrassen. De Stad besliste nu om deze zogenaamde ‘coronaterrassen’ en de seizoensterrassen te verlengen tot en met 7 november 2021. Er wordt intussen gewerkt aan een regeling om de uitgebreide terrassen vanaf volgend jaar permanent mogelijk te maken.

Om de horeca in deze maatschappelijke en economische moeilijke tijden te steunen, bood de Stad Oostende aan alle horecazaken de mogelijkheid om tot en met 30 september 2021 hun bestaande terras uit te breiden of een tijdelijk terras aan te vragen.

Om de horeca nog verder te ondersteunen, wordt de periode waarin deze vergunde terrassen geplaatst mogen worden verlengd tot en met zondag 7 november 2021 op alle plaatsen waar dit mogelijk is. Deze verlenging geldt ook voor de gewone seizoensterrassen.

“Corona heeft ervoor gezorgd dat we af en toe out-of-the-box moesten denken. De uitbreiding van de terrassen in de hele stad is daar een goed voorbeeld van. Ze zorgen voor meer gezelligheid én onze horeca vaart er wel bij. De terrassen zijn immers niet alleen groter, voor die uitbreiding moet de horeca in deze moeilijke periode ook geen belastingen betalen. We verlengen al deze gratis terrassen nu nog één maal, en werken tegelijk een permanente regeling uit voor de toekomst”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Openbaar Domein licht toe: “We hebben deze zomer kunnen genieten van de vele mooie terrassen en de gezellige sfeer in de stad. Door deze verlenging wil Stad Oostende de Oostendse horecazaken nog een extra duwtje in de rug geven. Hopelijk kunnen we tijdens de herfstvakantie ook nog nagenieten van een nazomers terrasje met wat zon. Door dit groot succes zal stad Oostende de uitgebreide coronaterrassen vanaf volgend terrasseizoen ieder jaar mogelijk maken.”

Vrijstelling belasting op de uithangborden

Als gevolg van de verlenging blijft de Kapucijnenstraat tussen de Langestraat en de Hofstraat afgesloten voor alle verkeer. Ook de Dwarsstraat blijft verkeersvrij. Op het Wapenplein, de Groentemarkt, het Mijnplein en het Sint-Petrus- en -Paulusplein is er – omwille van de Oktoberfoor – geen verlenging mogelijk.

Daarnaast blijft ook de reclame op terrasonderdelen van deze tijdelijke terrassen vrijgesteld van belasting op de uithangborden.

Permanent uitgebreide terrassen vanaf volgende jaar

Stad Oostende hoopt om de horecazaken zo een extra duwtje in de rug te geven. Er wordt intussen ook gewerkt aan een regeling om de uitgebreide terrassen vanaf volgend jaar permanent mogelijk te maken. Dit zal dan wel, zoals in de periode voor corona, tegen een vergoeding zijn.

Schepen van Ondernemen en Horeca, Charlotte Verkeyn : “De uitbreiding wordt door de horeca-uitbaters én de horecabezoekers als heel positief ervaren. Het zorgt voor een extra boost in de beleving en het geeft de stad een gezellige uitstraling. De stad zou dan ook graag op lange termijn bepaalde extra mogelijkheden kunnen blijven bieden maar, gezien dergelijke regeling toch wat voeten in de aarde heeft, hebben we ervoor gekozen om tot zover nog eens te verlengen. Zo kan iedereen nog profiteren van de herfstvakantie.”