Oostende - De Stad aan Zee

Dossier Hotel Du Louvre in stroomversnelling

Hotel Du Louvre
Foto: iloveo.be

Er is verdere vooruitgang in het erfgoeddossier van het Hotel Du Louvre. Dat meldt Eerste Schepen Bart Tommelein (Open Vld), bevoegd voor het erfgoed- en stedenbouwkundig beleid van de stad. ‘We hebben ondertussen een officiële stedenbouwkundige aanvraag ontvangen en starten een openbaar onderzoek op 23 januari. De aanvraag is een compromisvoorstel waarbinnen een nieuwe meergezinswoning met 9 wooneenheden wordt gebouwd. De bestaande voorgevel zal worden herbouwd conform aan de originele gevel’, aldus bevoegd schepen Tommelein (Open Vld).

Compromisvoorstel

Het symbooldossier Hotel Du Louvre, gelegen in de Karel Janssenslaan, geraakte afgelopen weken in een stroomversnelling. Na grondig overleg met de projectontwikkelaar en het stadsbestuur werd een compromisvoorstel bereikt. Bij dat compromis werd onder andere rekening gehouden met de bouwfysische toestand van het pand. Het was bovendien belangrijk dat het gebouw zal voldoen aan de nieuwe reglementeringen inzake energieprestaties en toegankelijkheid.

Gevelreconstructie

De aanvrager diende daarom een dossier in om het bestaande, verouderd hotel af te breken en de bestaande voorgevel te herbouwen conform aan de originele gevel. Alle aspecten van de oorspronkelijke gevel zullen daarbij voor de start van de werken worden opgemeten en rubberen mallen zullen worden gemaakt van elk detail, zodat op de nieuwe gevel de exacte kopieën kunnen worden geplaatst. Ook het schrijnwerk zal exact worden opgemeten en nagemaakt.

Tommelein (Open Vld): ‘Het principe van reconstructie wordt veelal door monumentenzorg aanbevolen en heeft als belangrijk voordeel dat we de duurzaamheid van het pand kunnen garanderen. Willen we aan de strenge eisen op het vlak van onder meer isolatie voldoen, dan moeten we met die energetische redenen rekening houden. Een gedetailleerde reconstructie van de voorgevel en een kwaliteitsvolle invulling van het pand, lijkt ons daarom een uitstekend compromisvoorstel. Als bevoegd schepen ben ik tevreden dat we een nieuwe fase in het dossier hebben bereikt.’

Op 23 januari zal een openbaar onderzoek voor de vergunningsaanvraag worden gestart.

One thought on “Dossier Hotel Du Louvre in stroomversnelling

 1. Hallo Bart,

  Als geboren en getogen Oostendenaar heb ik het vooral moeilijk met het feit dat zoveel historische panden aan verloedering worden overgelaten… Om daarna gewoon te worden afgebroken voor nieuwbouwappartementen. Hoe komt het dat na al die jaren nog altijd geen degelijk erfgoed beleid is in Oostende? In andere steden zoals , Gent, Brugge, Ieper en andere, is dit wel mogelijk; historische gevel worden er bewaard, beschermd en gerestoreerd.
  Een replica maken komt maar flauw over; zie maar de mast wat is da voor een gedrocht… Kopietjes van de historische geveltjes uit de tijd met daar achter een lomp appartementenblok. De grote stenen zitbanken ter hoogte van het sportcentrum, eerst laten verkommeren om daarna een replica te plaatsen, zijn daar ook een voorbeeld van.
  Erfgoed heeft natuurlijk zijn kostplaatje maar bepaald voor een groot deel het karakter van een stad. We gaan hopelijk niet overal appartementen neerpoten omdat dit meer opbrengt.

  Ik persoonlijk ben dus meer voor het behoud van de orginele gevel, met de rest van het gebouw valt jammer genoeg niets meer aan te vangen. Ook dan kunnen er appartementen achter de gevel worden gebouwd.

  MVG Bart Cornille

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.