Eén jaar digitalisering in Oostende: een overzicht

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee
Digitalisering Oostende
Foto © sidikhanrei.com

In 2013 onderging Oostende een digitale metamorfose. In tal van beleidsdomeinen werden, onder impuls van Eerste Schepen Bart Tommelein (Open Vld), digitale projecten opgestart en uitgevoerd. En ook in de toekomst worden vanuit het stadsbestuur projecten geregisseerd om Oostende nog beter op de digitale kaart te plaatsen. Een overzicht van de realisaties in 2013:

Op het vlak van communicatie en transparantie is de livestream van de gemeenteraadszittingen ongetwijfeld de belangrijkste realisatie. Dankzij de uitzendingen kan de Oostendenaar nu live of uitgesteld de gemeenteraad volgen.  Een realisatie die het democratisch proces in Oostende zal verhogen aangezien de streaming telkens meer dan 1.500 views oplevert. Ook de agenda van de gemeenteraad wordt voortaan digitaal onder de raadsleden verspreid.

Oostende kon in 2013 ook rekenen op een betere digitale infrastructuur. De uitrol van het mobiele, supersnelle 4G-netwerk in Oostende is een feit waardoor het gebruikscomfort voor zowel toeristen, ondernemers, inwoners en de veiligheids- en stadsdiensten werd verhoogd. Maar ook op verschillende openbare plaatsen werd een WIFI-netwerk uitgerold. Zo kan men nu in de lokettenzaal van het Oostendse stadhuis, de woonzorgcentra, bibliotheek en CC De Grote Post gebruik maken van gratis WIFI. De locaties worden komende jaren nog uitgebreid.

Er werd ook verder werk gemaakt van de digitale inclusie in de stad. Bedoeling is zoveel mogelijk Oostendenaars via het project Oostende@Internet wegwijs te laten maken met de digitale mogelijkheden. Het project kreeg daarom in 2013 een update met een vernieuwd cursusaanbod dat beter inspeelt op de hedendaagse noden. Bijna 8.000 Oostendenaars namen ondertussen aan het project deel.

Dankzij de installatie van 18 digitale parkeerborden werd een nieuw parkeergeleidingssysteem in de stad gecreëerd. Zowel de inwoner als bezoeker van de stad worden nu ook op een digitale manier geïnformeerd van de beschikbaarheid van de verschillende parkings in de stad.

Oostende werd ook koploper in de digitale dienstverlening. Met het uitgebreide digitale loket, de digitale handtekening en het platform ‘Mijn Oostende’ kan de Oostendenaar en de Oostendse ondernemer en vereniging voor tal van documenten, attesten en aanvragen online terecht op de stedelijke website. Ook een Kafka-meldpunt, waarop omslachtige procedures kunnen worden gemeld, werd actief.

In 2013 werd ook een Commissie Digitalisering samengesteld. Die commissie, bestaande uit tal van experten, zal het digitale beleid van de stad de komende jaren mee helpen vorm te geven. Ze zal zorgen voor de beoordeling en uitvoering van het digitaal beleidsplan.

Tot slot werden ook intern de nodige stappen gezet binnen het stadsbestuur om de digitalisering van de kuststad verder te zetten. Zo zijn de IT-dienst van Sociaal Huis en stadsbestuur gefusioneerd. De diensten zullen via de eenmaking onder meer gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke applicaties waardoor men beter zal kunnen samenwerken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.