Eerste grote zonnedak sinds 2013: Bart Tommelein plaatst laatste paneel

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft vandaag symbolisch het laatste zonnepaneel aangesloten voor het Wings distributiecentrum van Nike in Ham, Tessenderlo. In totaal liggen er nu 8.136 zonnepanelen op het bedrijfsgebouw langs de E313. Het gaat om de grootste installatie op een dak sinds de herziening van de ondersteuning in 2013. Bart Tommelein: ‘Grote bedrijven zijn bij uitstek geschikt om grote zonnepaneleninstallaties op hun daken te leggen. Laten we hopen dat dit goede voorbeeld andere bedrijven inspireert.’

Bekijk hier het fragment van het VRT-journaal.

Bekijk hier het fragment van het VTM-nieuws.

Bekijk hier het fragment van het TV Limburg-nieuws.

Bekijk hier het fragment van het Kanaal Z-nieuws.

Onder ruime belangstelling heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein het grootste zonnepanelenproject op een dak sinds 2013 ingehuldigd.  De minister mocht zelf het laatste van 8.136 zonnepanelen aansluiten, goed voor een vermogen van 2,2 MW. Dat stemt overeen met het verbruik  van een duizendtal gezinnen.

Het is sinds de herziening van het certificatenmechanisme geleden, dat een bedrijf nog zo een grote installatie plaatste. Minister Tommelein: ‘Particulieren hebben al bewezen dat ze opnieuw brood zien in zonnepanelen. Wij hebben er goede hoop op dat bedrijven ook opnieuw gaan investeren in grote zonnepaneleninstallaties. Zij hebben immers de ruimte en de mogelijkheden.’

Participatie is de sleutel

Met de ruim 8.000 zonnepanelen kan Nike voorzien in 15 % van zijn stroombehoefte. In combinatie met de andere lokale energiebronnen (windmolens, een biomassacentrale, waterkracht, en een warmtepomp) is Nike nu 100 procent zelfvoorzienend. De opgewekte hernieuwbare energie wordt dus volledig lokaal, in het eigen bedrijf, ingezet.

‘Er zijn natuurlijk bedrijven die zelf weinig stroom nodig hebben, waardoor een grote zonnepaneleninstallatie minder rendabel is. Maar voor hen zijn er andere oplossingen. Ze kunnen omwonenden of hun werknemers mee laten investeren. Of hun dak ter beschikking te stellen, bijvoorbeeld aan een coöperatie’, aldus Bart Tommelein.

De minister wijst er ten slotte op dat er nog heel wat ruimte beschikbaar is in Vlaanderen. ‘Denk maar aan stations, scholen, bermen langs autostrades of spoorwegen,… Niet alleen de bedrijven, ook de overheden kunnen zeker nog een tandje bijsteken!’, besluit hij.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.