handen op elkaar

Energiepact: start consultatieronde

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

Vandaag hebben de verschillende ministers van Energie van de federale en regionale regeringen verder overlegd over de aanpak van het interfederaal energiepact. Volgende week start de consultatie van een honderdtal actoren in de energiewereld. Ook de burgers zullen hun zeg kunnen doen via een participatieve website. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Vóór het einde van het jaar willen we een breed gedragen energiepact op tafel leggen.’

De ministers van Energie van de federale en regionale regeringen – Marie-Christine Marghem, Bart Tommelein, Christophe Lacroix en Céline Fremault – zijn woensdag 26 april opnieuw samengekomen over het interfederaal energiepact. De bedoeling van dit pact is om een gemeenschappelijke energievisie 2030-2050 voor ons land uit te werken.

De ministers hebben vandaag de werkmethode beslist, om vóór het einde van het jaar samen tot een energiepact te komen. De uitwerking van het pact zal gebeuren op basis van een consultatie in twee fases. Vanaf 3 mei tot 30 juni zullen een honderdtal actoren in de energiewereld (de industrie, energieleveranciers, milieuverenigingen, consumentenorganisaties, enz.) worden geraadpleegd.

Ook de burgers betrekken

De ministers hebben de groep ENOVER, bestaande uit de verschillende energieadministraties, de opdracht gegeven om tegen midden september de reacties van de stakeholders samen te vatten en een tekst voor te leggen. De ministers komen daarna samen om hierover te discussiëren en een gemeenschappelijk voorstel uit te werken, dat ze zullen voorleggen aan hun respectievelijke regeringen. Vervolgens zullen ook de burgers worden geraadpleegd via een participatieve website.

‘De bijdragen van alle burgers, publieke instellingen, sectorfederaties, vakbonden en verenigingen zijn noodzakelijk om de uitdagingen op het vlak van energie tot een goed einde te brengen’, aldus de vier ministers van Energie. De ministers zullen de ontvangen input zoveel mogelijk integreren en voor het einde van het jaar met een definitieve tekst komen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.