Extreem laag energieverbruik? Sociale inspectie krijgt gegevens voortaan automatisch

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
© Belga
© Belga

Op voorstel van staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein, keurde de ministerraad vrijdag 11 december het wetsontwerp goed om energiegegevens automatisch en systematisch door te sturen naar de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. ‘Opvallend laag of hoog energiegebruik betekent vaak dat mensen een hogere uitkering krijgen dan waar ze recht op hebben. Wie onze steun nodig heeft kan daarop rekenen. Wie fraudeert moet eruit’, aldus Bart Tommelein.

Nutsbedrijven en distributienetbeheerders zullen binnenkort automatisch en systematisch sterk afwijkende verbruiksgegevens van water, elektriciteit en gas doorsturen naar de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ). RVA, Famifed en het Riziv bezorgen op hun beurt de gegevens van personen die een uitkering of kinderbijslag ontvangen aan KSZ. Ten slotte kruist de KSZ die data: als er sterk afwijkend verbruik is én de persoon heeft recht op een uitkering of kinderbijslag, dan maakt de KSZ de gegevens over aan de sociaal inspecteurs.

Uitkering én afwijking van 80 procent

‘Het elektriciteitsverbruik van een alleenstaande, kan je niet vergelijken met dat van een gezin met drie kinderen’, aldus Bart Tommelein. ‘Om te bepalen wat opvallend hoog of laag verbruik is, zal de KSZ daarom onderscheid maken tussen 16 verschillende gezinstypes (op basis van aantal kinderen, verwarming op elektriciteit, aanwezigheid van zonnepanelen). Alleen de energiegegevens die meer dan 80 procent afwijken van het gemiddelde én toebehoren aan iemand die een uitkering krijgt, worden doorgegeven aan de sociale inspectie. Dit is dus een proportionele maatregel die goed begrensd is. De privacycommissie gaf ook reeds haar fiat.’

Het gemiddeld verbruik per gezinstype wordt jaarlijks herbekeken. In maart 2016 komt er een pilootproject in samenwerking met Eandis en Ores om het systeem uit te testen. ‘In Nederland heeft dezelfde maatregel tot goede resultaten geleid. Het automatisch doorsturen van abnormale energiegevens zal ons toelaten domiciliefraude beter op te sporen. Maar ik reken er ook op dat mensen dankzij deze maatregel inzien dat het geen zin heeft om te frauderen. Wie uitkeringen probeert te krijgen waar hij of zij geen recht op heeft ondermijnt onze solidariteit. Door de fraude aan te pakken houden we meer over voor wie onze steun echt nodig heeft’ besluit de staatssecretaris.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.