FAAR, het grootste non-fictie boekenfestival in de lage Landen, is terug

Posted on Posted in Cultuur, Oostende - De Stad aan Zee

Literair stadsfestival in Oostende stelt licht scherp op maatschappelijke thema’s met programmatie om u tegen te zeggen.

Non-fictie boekenfestival FAAR is aan zijn tweede editie toe. Van 10 t.e.m. 12 maart ontpopt Oostende zich tot literaire stad aan zee met een uitdagend programma voor zowel denkers als doeners. Op verschillende locaties in de stad, met De Grote Post als het centrale festivalhart, worden meer dan 80 actuele auteurs, moderatoren én hun eigenzinnige kijk op de wereld voor het voetlicht geplaatst. Verrekijkers Binu Singh, Elisabeth Lucie Baeten en Arnon Grunberg openen het unieke boekenfestival met een debat.

Wie denkt aan een grote zaal vol boekenstandjes heeft het mis. Opvallend is de brede, veelzijdige invulling van het festival. FAAR legt letterlijk een boek over Oostende en zal met locaties in het centrum en op Oosteroever, overal in de stad aanwezig zijn. FAAR 2023 is een ontdekkingsreis door het literaire landschap én de stad, waarbij bezoekers worden uitgedaagd mee te denken over morgen, de baseline van het festival.

De toekomst vormgeven met denken alleen volstaat niet, daarom wordt het publiek ook “aan “het doen gezet”. Workshops en thematische wandelingen dagen uit om de handen uit de mouwen te steken en de benen te strekken. De zee is hierbij onderwerp en context tegelijk. Naast de drie Verrekijkers, blikken ook andere interessante denkers vooruit, onder hen: Tom Lanoye, Sam Bettens, Wim Opbrouck, Niña Weijers, Mounir Samuel, Maison Slash, Fleur Van Groningen, Marcelo Ballardin en vele anderen.

“Oostende is een cultuurstad met heel wat gevestigde waarden en ook voor literatuur is Oostende een echte thuishaven. Het festival zal de bezoeker ook echt verder doen denken en aansporen om de handen uit de mouwen te steken” zegt burgemeester Bart Tommelein. “FAAR brengt unieke verhalen op al even unieke locaties in de stad.”

Non-fictie

FAAR kent geen gelijke in de Lage Landen die zo expliciet inzet op non-fictie. Aan de hand van zorgvuldig gekozen thema’s onderzoeken auteurs, curatoren en publiek hoe de wereld er morgen uit kan zien. Elke locatie staat voor een thematisch eiland. Zo komen thema’s als diversiteit, LGBTQI+ en inclusieve samenleving aan bod bij KAAP. In Thermae Palace kan je je verdiepen in alles wat het mentale welzijn aanbelangt. Zwaardere thema’s als politiek, economie en oorlog vinden hun podium in De Grote Post. En alle foodies – jawel ook aan hen werd gedacht! – kunnen terecht bij De Cierk waar de begrippen “culinair” en “showkeuken” naast al het andere lekkers vloeiend over de tong zullen rollen.

Meer dan VIJFTIG aan boeken gelinkte programma’s, op TIEN verschillende locaties en meer dan TACHTIG auteurs, moderatoren en betrokken sprekers!

Verrekijkers

Scenariste Elisabeth Lucie Baeten, kinderpsychiater Binu Singh en auteur Arnon Grunberg trappen de openingsavond af met een persoonlijk essay waarin ze hun licht laten schijnen op de maatschappelijke horizon en met een verrekijker inzoomen op actuele thema’s. De combinatie van deze drie auteurs op één podium is op zich al uniek en belooft niets minder dan een razend interessante avond op te leveren. Tijd om de oren te spitsen!