FIETSRELANCE IN OOSTENDE: COMFORTABELER FIETSEN OP DE R31

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Veiligheid

Op maandag 14 februari start het eerste fietsrelanceproject in Oostende met de aanpak van de fietspaden langs de R31 Elisabethlaan. Het wegdek in betonstraatstenen van de enkelrichtingsfietspaden aan beide zijden van de weg wordt vervangen door asfalt. Ook de fietspaden langs de Duinkerkseweg (N341) krijgen nog dit voorjaar een nieuwe toplaag in asfalt. “Met deze projecten willen we het fietscomfort op gewestwegen verbeteren en de keuze voor de (e-)fiets als vervoersmiddel stimuleren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Relance investering
Minister Peeters wil sterk inzetten op veilige en comfortabele fietspaden in West-Vlaanderen en dat vergt de nodige investeringen. “We hebben de afgelopen jaren massaal de fiets (her)ontdekt. Als we willen dat mensen steeds opnieuw kiezen voor de fiets als vervoermiddel dan moeten we zowel de fietsveiligheid als het fietscomfort verbeteren. Mensen zullen immers nog meer fietsen als dit veilig en comfortabel kan. Voor Oostende trek ik daarom 400.000 € uit voor de versnelde realisatie van twee concrete projecten voor comfortabelere fietspaden”, zegt Lydia Peeters.

Eerste fietsrelanceproject in Oostende: R31 in Oostende
De aftrap van de fietsinvesteringen in Oostende wordt gegeven vanaf maandag 14 februari waar de bestaande rijweg in betonstraatstenen van de enkelrichtingsfietspaden aan beide zijden van de Elisabethlaan (R31) wordt opgebroken en vervangen door asfalt. Dat geeft meer rijcomfort voor fietsers. Het fietspad wordt vernieuwd in het vak tussen de kruispunten Seringenlaan/Vogelzangdreef aan de ene kant en het kruispunt met de Gistelsesteenweg (N346) aan de andere kant. De verzakkingen aan de zijkanten worden ook weggewerkt en de deksels van de rioleringen worden aangepast.

De werken zullen 3 weken in beslag nemen. Het autoverkeer op de R31 kan 2 van de 3 rijstroken benutten op de R31. Het trage rijvak wordt ingenomen als werkzone. De “Q8 Easy” blijft bereikbaar. Fietsers worden tijdelijk omgeleid in beide richtingen via de Vogelzangdreef/Nachtegalenlaan/Gistelsesteenweg. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u in de werfzone.

Nog dit voorjaar zal ook het volgende relanceproject in Oostende van start gaan: de fietspaden langs de Duinkerkseweg (N341) krijgen een nieuwe toplaag in asfalt. Die werken zullen 1 week duren.

Burgemeester Bart Tommelein: “We zijn heel tevreden dat de Vlaamse overheid en Vlaams minister Lydia Peeters via het fietsrelanceproject 400.000 euro uittrekken voor Oostende. Verkeersveiligheid is één van de topprioriteiten uit ons bestuursakkoord. Met deze investering staan we weer een stap dichter bij ons doel om dé fietsstad van Vlaanderen te worden, met veilige en comfortabele fietspaden.”