Grote kunst voor kleine kenners

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Ensor op kindermaat: niet te missen doe-expo vanaf 16 december in Oostende

Schilder James Ensor mag dan wel 75 jaar geleden overleden zijn, vanaf december popt hij (en dan vooral zijn werken) óveral op. Onder andere in het Oostendse Fort Napoleon, tijdens de kindvriendelijke doe-expo ‘Grote kunst voor kleine kenners’. Op vraag van Stad Oostende en in het kader van het Ensorjaar, herschilderde de bekende illustratrice Thaïs Vanderheyden enkele iconische werken van de kleurrijke kunstenaar. Het resultaat: parodieën op kindermaat. Op die manier maken kinderen én hun ouders op een verrassend originele en humoristische wijze kennis met de Belgische grootmeester. De tentoonstelling loopt van 16 december 2023 tot en met 14 april 2024. Ook tof: wie deze kerstvakantie de expo bezoekt, kan z’n uitstapje eventueel uitbreiden met een bezoekje aan de spectaculaire lichttunnel in Oostende of een partijtje schaatsen op de vijver.

Info en tickets voor de doe-expo vind je hier: www.fort-napoleon.be/nl/grote-kunst-voor-kleine-kenners-ensor-doe-expo

Grote kunst voor kleine kenners is een populaire boekenreeks en concept van Thaïs Vanderheyden. De bekende illustratrice laat in haar boeken en expo’s kinderen op een humoristische en laagdrempelige manier kennismaken met de grootste meesterwerken uit de schilderkunst. Thaïs herschilderde enkele iconische werken van de kleurrijke kunstenaar en maakte er parodieën op kindermaat van. Naast die grappige versies worden ook reproducties van de originele werken getoond.

Burgemeester Bart Tommelein: “Het Ensorjaar wordt een jaar vol prachtige exposities en evenementen die James Ensor en de stad in de schijnwerpers zetten. En dat voor oud en… jong. Met deze expo maken ook de allerjongsten kennis met het fantastische oeuvre van deze Oostendse kunstenaar.”

Ensor en de Heremietkreeft
De familie-expo ‘Grote kunst voor kleine kenners’ laat kinderen op een verrassend originele wijze kennismaken met de grootmeester. Jong en oud kunnen zich uitleven in een interactieve zoektocht die hen op een creatieve manier helpt om de wereld van James Ensor beter te begrijpen. Arno de Heremietkreeft neemt kinderen tijdens de expo mee op een tijdreis door het kleurrijke leven van kunstenaar James Ensor. Met een audiogids komen bezoekers verhalen over Ensor te weten. Nadien volgt een zoektocht naar Ensors mysterieuze maskers die her en der verstopt zitten.

Het is niet de eerste keer dat Thaïs Vanderheyden wereldberoemde kunst omzet op kindermaat. Thaïs: “Mijn uiteindelijke bedoeling is om kinderen liefde voor kunst bij te brengen, zonder dat het schools of saai wordt. En hopelijk zetten ze op latere leeftijd dan sneller de stap naar een museum.”

Praktisch
Van 16.12.2023 tot 14.04.2024
www.fort-napoleon.be/nl/grote-kunst-voor-kleine-kenners-ensor-doe-expo

Locatie: Fort Napoleon, Vuurtorenweg 13, 8400 Oostende

Tickets voor de expo kosten 11 euro voor volwassenen en 9 euro voor kinderen tussen 6 en 12 jaar .Kinderen jonger dan 6 jaar kunnen gratis naar binnen. Kom je in groep (vanaf 10 personen), dan betaal je 9 euro per persoon.