‘Ik wil niet wakker worden in politiestaat’

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

HLN 2015-12-28Het Laatste Nieuws | Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) waarschuwt zijn collega’s in de federale regering voor al te veel voortvarendheid in hun strijd tegen het terrorisme. “Ik wil die strijd ook aangaan en winnen. Maar niet met meer machtsvertoon. Ik wil ’s morgens niet wakker worden in een politiestaat.” Daarmee schaart Tommelein zich achter de kritiek van de Privacycommissie over de oprichting van een antiterreurdatabank. Het wetsontwerp dat ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) daarover indienden, is volgens de commissie te vaag – onder meer over het aantal personen die toegang zullen hebben tot de databank – én op bepaalde vlakken te verregaand. “De proportionaliteit en de transparantie zijn uit het oog verloren”, stelt Tommelein. Ook over het patrouilleren van agenten op het internet staat de liberaal op de rem.

Staatssecretaris Bart Tommelein vindt het terecht dat de Privacycommissie brandhout maakt van de antiterreurdatabank die de federale overheid wil oprichten. Ministers Jambon en Geens zouden beter eerst naar de bestaande databanken kijken, vindt de liberaal. “Het gaat niet op om een databank te hebben ‘voor het plezier'”, zegt Tommelein. “De hamvraag moet zijn: welke databank hebben we nódig? We moeten eerst nagaan over welke gegevens we vandaag beschikken en of het beheer daarvan niet efficiënter kan. Vaak is er geen gebrek aan informatie, maar wel aan de uitwisseling daarvan.”

“Bovendien moet gradueel vastgelegd worden wie inzage kan krijgen in die gegevens”, vervolgt de staatssecretaris voor Privacy. “Dat de topman van het OCAD volledige toegang krijgt, lijkt me logisch. Maar het kan niet dat bijvoorbeeld de burgemeester van Gent kan zien welke Syriëstrijders er in Leuven wonen.”

Ook over het patrouilleren van agenten op het internet vecht Tommelein een robbertje uit met Jan Jambon (N-VA). “Het gaat me te ver dat elke politieagent onder een valse naam mensen kan bespieden. Dat moet voorbehouden blijven voor de gerechtelijke politie, in het kader van een onderzoek. Veiligheid is belangrijk, maar de vrijheid van de mensen óók.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.