IKWV zal kunnen rekenen op structurele ondersteuning vanuit Vlaanderen

Posted on Posted in Vlaams Parlement

In de commissie Toerisme van het Vlaams parlement stond vandaag de bespreking van de begroting 2021 op de agenda. Daarbij kwam de structurele ondersteuning van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) ter sprake. “Elk jaar opnieuw staan onze reddingsdiensten in voor de veiligheid van de baders, dit jaar soms in zeer moeilijke situaties. Enkele maanden geleden beloofde minister Demir dat ze ging zorgen voor een structurele ondersteuning van deze diensten. Vandaag bevestigde ze haar intentie, het is enkel nog wachten op de evaluatie van afgelopen zomer. Ik twijfel er niet aan dat deze positief zal zijn en dat de kustredders eindelijk de structurele ondersteuning zullen krijgen die ze verdienen,” aldus Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende, Bart Tommelein.

De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) is verantwoordelijk voor de veiligheid van bezoekers op het strand en in het water. Dat resulteert jaarlijks in honderden interventies voor mensen die in de problemen komen op het strand en in zee. De aanwezigheid van de redders verhindert dat aantal van deze incidenten mogelijks fataal aflopen.

IKWV wordt gefinancieerd door de 10 aangesloten kustgemeenten, de Vlaamse Overheid, afdeling scheepvaartbegeleiding, een private partner en de provincie West-Vlaanderen. Er wordt al langer gepleit voor voldoende structurele ondersteuning vanuit Vlaanderen. Voor de afgelopen zomer werd dit opgelost door de indiening van een begrotingsamendement. Dat geeft IKWV echter geen perspectief op jaarlijkse, structurele bijkomende ondersteuning vanuit Vlaanderen. Vlaams minister bevoegd voor Toerisme, Zuhal Demir, beloofde echter dat ze ging onderzoeken hoe IKWV structureel ondersteund kan worden. Tijdens de begrotingsbesprekingen in de commissie Toerisme van het Vlaams Parlement bevestigde de minister haar intentie, ze wacht de evaluatie van afgelopen zomer nog af.

Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende, Bart Tommelein is dan ook tevreden. “Elk jaar opnieuw staan onze reddingsdiensten in voor de veiligheid van de baders, dit jaar soms in zeer moeilijke situaties. Enkele maanden geleden beloofde minister Demir dat ze ging zorgen voor een structurele ondersteuning van deze diensten. Vandaag bevestigde ze haar intentie, het is enkel nog wachten op de evaluatie van afgelopen zomer. Ik twijfel er niet aan dat deze positief zal zijn en dat de kustredders eindelijk de structurele ondersteuning zullen krijgen die ze verdienen.”