‘In Europa moet je elke elektrische auto aan elke laadpaal kunnen opladen’

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

Vandaag is met een elektrische wagen door Europa reizen niet altijd even evident. Niet elke stekker past op elke laadpaal. Er bestaan ook heel wat verschillende betaalsystemen voor laadpalen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wil meer eenvormigheid. ‘In Europa zou je elke elektrische auto aan elke laadpaal moeten kunnen opladen. Ons land kan samen met onze noorderburen aan de kar trekken binnen de Europese Unie.’

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein bracht maandag 6 augustus een bezoek aan het eerste e-mobility testevent op het circuit van Zolder. Iedereen kon er elektrische wagens, e-bikes en e-scooters testen op een afgebakend parcours of op het circuit zelf. De minister maakte er een testrit met een elektrische fiets, een elektrische bromfiets en met de nieuwe Jaguar I-pace.

Hij brak er een lans voor meer eenvormigheid in Europa op vlak van elektrisch rijden. ‘Als we willen dat de elektrische auto écht doorbreekt, dan moet het makkelijker worden om over de landsgrenzen heen te reizen’ aldus Bart Tommelein. ‘Tachtig procent van de Belgen rijdt minder dan 50 kilometer per dag. Voor veel mensen is elektrisch rijden in plaats van op fossiele brandstoffen dus zeker haalbaar. Maar we willen natuurlijk ook graag naar een pretpark kunnen over de grens, een citytrip maken in onze buurlanden of op reis naar Frankrijk, Duitsland, Italië,…’

Meer uniformiteit

Vandaag werken autoconstructeurs met verschillende stekkers en bestaan er heel wat verschillende betaalsystemen voor laadpalen. ‘We hebben nood aan meer uniformiteit. Zodat je genoeg hebt aan één universele stekker. En zodat je niet voor elke laadpaal een andere betaalpas of lidkaart nodig hebt, maar gewoon kan betalen met je bank- of kredietkaart. Of met je smartphone via een betaal-app’ zegt de Vlaamse energieminister.

‘Binnen de Europese Unie moeten we daar samen met de sector afspraken over maken. Ik zal samen met mijn Waalse en Brusselse collega’s aan eurocommissaris Maros Sefcovic vragen dit op de Europese agenda te zetten. Ook de Benelux kan een belangrijke rol spelen. Nederland blijft een voorloper wat elektrisch rijden betreft, samen met onze noorderburen kunnen we aan de kar trekken om ervoor te zorgen dat je in Europa élke elektrische auto aan élke laadpaal kan opladen’ besluit Bart Tommelein.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.