Inhuldiging zonnespiegels

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, Klimaat, Oostende - De Stad aan Zee

Op vrijdag 11 juni 2021 opent Proviron samen met energiebedrijf Azteq het eerste zonnespiegelpark in West-Vlaanderen -het tweede in Vlaanderen- in het bijzijn van de burgemeester van Oostende en voormalig minister van Energie, Bart Tommelein.

Wat is een zonnespiegel?
In een zonnespiegelpark wordt het zonlicht via parabolische spiegels geconcentreerd, waardoor hoogwaardige warmte vrijkomt met temperaturen die veel hoger liggen dan bijvoorbeeld bij een zonneboiler.

Er wordt gewerkt met parabolische spiegels met een hoogte van elk 6 m die in lijnen van 120 m worden opgesteld. Elke parabool heeft een brandpunt. Door die brandpunten op één lijn te plaatsen, worden temperaturen tot 400 °C bereikt. Die warmte wordt omgezet in stoom als warmtebron in chemische fabrieken. Vandaag wordt gas of olie verbrand, maar de zonnespiegelwarmte is dus volledig groen.

Een zonnespiegelpark produceert vier keer meer energie per geïnstalleerde vierkante meter dan een traditionele zonnepaneleninstallatie. Het is dus een volledig groen alternatief voor de industriële warmtebehoefte en kan daardoor een significante bijdrage leveren aan reductie van CO2-uitstoot.

Groene energie als onderdeel van de toekomstvisie van Proviron
Duurzaam produceren, met respect voor mens en milieu zit ingebakken in het DNA van Proviron. De ingebruikname van deze zonnespiegels is dan ook een bewuste keuze om meer in te zetten op groene energie. De opgewerkte warmte wordt als energiebron voor de reactoren in de productie-installaties in Oostende ingezet.

“Op zonnige dagen produceren deze zonnespiegels tot wel 20% van onze warmtebehoefte van de nabijgelegen installaties” aldus Wim Michiels, CEO van Proviron, “dit is een échte en directe vermindering van CO2-uitstoot”.

Met dit project draagt Proviron z’n steentje bij aan een verantwoorde industrie. En dit past in Proviron’s ambitie om oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst te maken.

About PROVIRON

Proviron is een internationaal chemiebedrijf met afdelingen in Oostende, Antwerpen, de Verenigde Staten en een verkoopkantoor in China. De naam Proviron is de samenvoeging van process en environment. Al sinds 1977 wil Proviron door betere processen en producten bijdragen aan het milieu. De groep stelt zo’n 230 werknemers te werk.

In haar afdeling te Oostende produceert Proviron onder andere ontijzingsmiddelen voor vliegtuigen, tussenproducten voor geneesmiddelen, additieven voor groene autobanden, additieven om harde kunststoffen soepel te maken, additieven voor dierenvoeding om het gebruik van antibiotica te vermijden en additieven om water te gebruiken als drager voor verf of lijm.

Proviron verkoopt in bijna 100 landen en realiseert een omzet van ~75 miljoen euro. Voor enkele van haar producten is ze wereldwijd marktleider.

Alle producten in het portfolio van Proviron worden geproduceerd met zorg voor mens en milieu.

Stadsbestuur Oostende

Dit project krijgt ook de volledige steun van het stadsbestuur van Oostende. Burgemeester Bart Tommelein: “Nieuwe technologieën verdienen een steuntje in de rug. Zowel destijds als minister als nu in mijn functie van burgemeester, sta ik hier volledig achter. We zijn als stadsbestuur trots op dit innovatief project van Proviron. De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Dat bewijst dit project van zonnespiegels eens te meer.”

Ook schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn vindt dit project een mooie meerwaarde voor Oostende. Zij ziet ook in de toekomst meer jobs vrijkomen voor dit soort projecten.
“Vlaanderen zet sterk in op de groene economie en het is algemeen bekend dat ook Oostende deze kaart uitdrukkelijk wil blijven trekken. Wij zijn dan ook verheugd dat een bedrijf als Proviron op haar site in Oostende de technologie van de zonnespiegels wil implementeren. Het past volledig in het plaatje van de hernieuwbare energie en wij zijn ervan overtuigd dat dit soort bedrijven ook een belangrijke rol kan spelen in het jobaanbod naar de toekomst toe. Een absolute win-win dus.”

Schepen van Mens en Milieu Silke Beirens ziet in het zonnespiegelproject mooie kansen voor de klimaat-neutrale toekomst en is trots dat dit project in Oostende wordt gerealiseerd.
“In Oostende gaan we met z’n allen voor een ambitieus klimaatplan waarmee we klimaatneutraliteit willen bereiken tegen 2050. Hiervoor is investering, innovatie én creativiteit nodig. Het plan kunnen we niet alleen met de stad realiseren: we hebben de private sector nodig om mee te investeren. Het project van de zonnespiegels bewijst nog maar eens dat we in Oostende voorlopers zijn op het gebied van groene warmte. En daar kunnen we alleen maar trots op zijn.”

4 thoughts on “Inhuldiging zonnespiegels

Comments are closed.