Korting op nieuwbouw voor wie eerst krot sloopt

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers


Het Nieuwsblad | Met een lager btw-tarief gaat Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD) mensen proberen aan te moedigen oude, energieverslindende woningen af te breken. In plaats van die te renoveren komt er volgens hem beter een nieuwe, energiezuinige woning in de plaats. Nu is zo’n regeling enkel in de grote steden van kracht. “Terwijl er overal in Vlaanderen woningen staan die eigenlijk niet meer te renoveren zijn”, zegt ook de bouwsector.

Hij is gestart met een forse lobbycampagne bij de federale regering, Vlaams energieminister Bart Tommelein. Doel: de bestaande regelgeving uit te breiden naar heel Vlaanderen. Concreet gaat het om oude woningen, vaak in niet al te beste staat. Renoveren heeft dan soms geen zin meer. Om die reden is enkele jaren geleden een regeling ingevoerd die mensen ertoe moest verleiden die huizen toch aan te kopen, weliswaar met het oog op een afbraak en de bouw van een nieuwe woning. Om dat te stimuleren, kwam er een verlaagd btw-tarief: 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent voor de afbraak- en bouwwerken.

Vermits de meeste van die sloopklare huizen in de stadscentra stonden, is de regeling nu enkel van toepassing in de ‘stedelijke centra’ van Antwerpen en Gent, en provinciesteden zoals Leuven, Brugge en Kortrijk. Omdat de maatregel succesvol blijkt, vraagt Tommelein nu om het toepassingsgebied uit te breiden naar heel Vlaanderen, zo bevestigt het kabinet van de minister.

Niet alleen verdwijnen er op die manier ‘stadskankers’ – verkrotte ­woningen waaraan veel kandidaat-kopers zich niet durven te wagen vanwege de hoge verbouwingskosten – het afbreken en heropbouwen moet ook ­leiden tot betere energieprestaties. “Want om via renovatiewerken zo’n huis voldoende energiezuinig te maken, zou je enorme kosten moeten maken”, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). “En dan nog is er geen garantie op een goed resultaat, waardoor je achteraf misschien nog steeds met veel te hoge energiefacturen wordt ge­confronteerd.”

Dillen is een vurig voorstander van de uitbreiding van de regelgeving naar heel Vlaanderen. “Je vindt dat type woningen in elk Vlaams dorp, en zeker niet alleen in de steden.” Maar hij geeft toe dat de afweging ­tussen renoveren en platgooien geen evidente beslissing is. “Vanaf dat een woning een ­volledig nieuw dak (inclusief gebinte), nieuwe ramen en deuren en een volledig nieuw verwarmingssysteem nodig heeft, ­raden we mensen aan om de ­afweging te maken. Breng daarbij nog de lage energiefacturen in rekening van een nieuwe, energiezuinige woning, en de keuze is snel gemaakt.”

6 thoughts on “Korting op nieuwbouw voor wie eerst krot sloopt

  1. Beste heer Tommelein,

    Ik heb uw voorstel, in verband met de btw-verlaging voor nieuwbouw, met grote vreugde gelezen.
    Hebt u enig idee of het snel in voegen zal kunnen treden? Zo ja, heeft dit ook terugwerkende kracht?
    Het zit namelijk zo, dat ik zo’n 2 jaar geleden een woning heb gekocht in Buggenhout. De woning werd, volgens de akte, ergens tussen 1920 à 1930 gebouwd.
    Op het eerste zicht, zou het om een renovatie gaan.
    Er zat zichtbaar opstijgend vocht in de muren, wat met de hedendaagse technieken best op te lossen valt.
    Om dit vochtprobleem om te lossen, was het nodig om de badkamer en de keuken uit te breken. Zo kon er onmiddellijk ook geïsoleerd worden.
    Na de breekwerken zijn er nog wat gebreken naar boven gekomen, die eerst niet zichtbaar waren. Dikke pech dus.
    Om een lang verhaal kort te maken, komt het er op neer dat de woning gesloopt moet worden en een nieuwbouw zich opdringt.
    Dit betekent een dikke rode streep door mijn rekening.
    Met uw voorstel zou ik dus gigantisch geholpen zijn.
    Ik hoop van harte dat de rest van de regeringen even enthousiast zal reageren als ikzelf.
    Mocht u deze situatie als voorbeeld willen gebruiken, wil ik zeker meer tekst en uitleg komen geven. Eventueel met het nodige fotomateriaal.
    Ik duim dus voor een goede afloop!

    Met vriendelijke groet,
    Jurgen Lauwers

  2. Jurgen, ik pleit voor een uitbreiding van het systeem dat reeds bestaat in grote steden. Jammer genoeg is dit niet mijn bevoegdheid, maar dat van mijn collega Johan Van Overtveldt. Zijn kabinet heeft een beter zicht op een mogelijke timing, als dit er komt.

  3. Beste,
    graag had ik geweten wanneer uw voorstel ivm BTW verlaging bij afbraak van een krot en een nieuwbouw invoege kan treden. Wij zitten namelijk ook in zo’n geval en ik moet zeggen dat een verschil van 15% toch een serieuze slok op de borrel scheelt.
    Ik denk dat je kan spreken van discriminatie want enkele kilometers hier vandaan kan het aan 6%. Zijn alle Vlamingen niet gelijk voor de wet?

    Hopend op een positieve reactie duimen wij voor U

    met vriendelijke groeten

    Filip Platevoet

  4. Het is een voorstel van mij aan mijn federale collega Van Overtveldt. Hij is in deze bevoegd, dus het is voor mij moeilijk om hier een termijn op te plakken. Dat kun je best aan zijn kabinet vragen. Ik blijf er in ieder geval voor pleiten.

  5. Beste
    We hebben een oude hoeve (krot) gekocht in Zwevegem (valt niet onder de steden van verlaagd tarief. Onze bouwvergunning is binnen. De privéwoning wordt volledig gesloopt en er wordt een energiezuinige woning heropgebouwd. Wachten we best nog gezien er sprake is van btw verlaging ? Of kunnen wij hier 6 % aanvragen? De buren (stad Kortrijk ) +- 2 km van bij ons is daar wel al de regelgeving van toepassing.
    Van waar die discriminatie ?
    Bij wie kunnen we terecht voor concrete info en kunnen er hier geen afwijkingen toegestaan ?

    Met vriendelijke groeten
    luc

  6. Beste Luc

    Je kan hier best voor terecht bij het kabinet van Johan Van Overtveldt. Hij is hiervoor bevoegd, ik heb hier enkel voor gepleit.

    mvg
    Bart

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.