KV Oostende zorgt voor uniek samenwerkingsproject in ons land: zonnepanelen op de Versluys Arena dankzij crowdfunding

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

KV Oostende is goed op weg om het eerste CO2-neutrale voetbalstadion in België te hebben. De club wil dat doel dit jaar nog bereiken door de eigen productie van hernieuwbare energie. Daarvoor plaatst KVO 1175 zonnepanelen op het dak van de Versluys Arena. Deze constructie moet 323.000 kWh energie per jaar opwekken, goed om een paar honderd gezinnen per jaar van energie te voorzien. KVO en studiebureau Zero Emission Solutions starten hiervoor een crowdfunding-programma op. KVO-fans en andere geïnteresseerden kunnen hierin mee investeren en hun geld op termijn ruimschoots terug verdienen. Een uniek project in ons land.

Een voetbalstadion vraagt elke thuiswedstrijd enorm veel energie. De stadionverlichting alleen al is een sterke verbruiker, maar ook alle installaties voor spelers en fans slorpen bijzonder veel elektriciteit op. Afgelopen seizoen voerde KV Oostende in samenwerking met het Energiehuis van de stad Oostende al een energieaudit door. Die audit leidde tot een flinke daling van het elektriciteitsverbruik van gemiddeld 25% of in totaal ruim 81.000 kWh in nauwelijks zes maanden tijd. Het verbruik van aardgas daalde zelfs met 36% of in totaal 92.000 kWh gerealiseerd.

Maar de voetbalclub aan zee wil nu nog een stap verder gaan. Bovenop de hoofdtribune van de Versluys Arena plaatst KV Oostende tegen deze zomer 1175 zonnepanelen. Die zullen het equivalent aan stroom opleveren van wat een paar honderd gezinnen jaarlijks verbruiken. In een latere fase komen ook op het nieuwe trainingscomplex op de Schorre nog eens 160 zonnepanelen.

Crowdfunding via de energiecoöperatie KVOlt

KV Oostende zal niet alleen in staan voor de realisatie van het project. De club werkt hiervoor samen met studiebureau Zero Emission Solutions, dat gespecialiseerd is in zonne-energieprojecten, en installateur Advenso uit Jabbeke, die het project zal bouwen. Advenso is een lokaal verankerde speler met een nationale uitstraling. Het bedrijf is al meer dan 12 jaar actief op de markt als installateur van zonnepanelen en realiseerde intussen talrijke projecten voor de zowel particuliere en zakelijke markt in heel Vlaanderen.De investering moet gedragen worden door een community- en crowdfundingproject. We richten met Zero Emission Solutions een energiecoöperatie, genaamd KVOlt (woordspeling tussen KVO en kilovolt), waarbij supporters, omwonenden, Oostendenaren, … aandelen kunnen kopen, tot maximum 20 aandelen per volwassen persoon.

Een aandeel kost 100 € en geeft vanaf 5 aandelen (dus € 500) recht op een belastingvermindering van 45 %. Per aandeel wordt jaarlijks een dividend verwacht van 3 %. Aandeelhouder worden kan via overschrijving van 100 € per gewenst aandeel op het rekening- nummer BE03 7350 5462 0684.

De coöperatie KVOlt zal gedurende 20 jaar de installatie exploiteren en de stroom tegen verlaagd tarief aan KVO verkopen. Daarna wordt de installatie gratis eigendom van de eigenaar van het stadion. De zonnepanelen die geplaatst worden, hebben een levensduur van minstens 30 jaar. Het project is een unicum in België. Sommige clubs, zoals Westerlo, hebben wel al zonnepanelen op het dak van het stadion geplaatst, maar geen enkele club realiseerde een project van die omvang, gefinancierd door supporters en inwoners van de stad. In de Duitse Bundesliga deed FC Freiburg jaren geleden iets gelijkaardigs en in Nederland, waar dergelijke projecten steeds vaker voorkomen, realiseerde FC Groningen een bijna identiek project op het Euroborg-stadion, volledig gedragen door 400 fans. In België is KV Oostende dus de enige club waar supporters straks ook geld kunnen verdienen.

Zero Emission Solutions en Advenso worden KVO-partners
Studiebureau Zero Emission Solutions en zonnepaneleninstallateur Advenso uit Jabbeke worden meteen ook partner van KV Oostende. Advenso krijgt zelfs een plaats op de shirts voor volgend seizoen. Het hele project is op donderdag 2 mei voorgesteld in de Versluys Arena van KV Oostende in aanwezigheid van de gewezen minister van Energie en de huidige burgemeester Bart Tommelein: “In het kader van onze ambities richting klimaatneutrale stad is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. We hebben het project op het vernieuwde stationsgebouw en nu komt er een tweede project van een gelijkaardige omvang op KV Oostende. Als burgemeester ben ik trots dat onze geliefde voetbalclub dit engagement aangaat. Ik hoop dat de Oostendenaars daar massaal op inpikken.”

Alex Polfliet, Zero Emission Sulutions:
“ Het eerste volledig groene voetbalstadion in België, daar willen we als studiebureau absoluut onze schouders onder zetten. Wij juichen elk initiatief dat groene energieoplossingen wil zoeken alleen maar toe.”

Ludovic Vigneron, zaakvoerder Advenso:
“Wij hadden al enorm veel sympathie voor KV Oostende. Dat we nu ook mogen meehelpen aan dit project wat eigenlijk onze core-business is, maakt het alleen nog maar mooier voor ons bedrijf. We realiseerden al projecten op sporthallen, zoals Jabbeke, of zwembaden (Eeklo), maar dit gaat nog net iets verder. We kunnen ons via een duurzaam project verbinden aan de club. Tegelijk biedt KV Oostende ons enorme opportuniteiten om ons verder te ontwikkelen naar de B2C én naar de B2B markt, dankzij het gigantische netwerk van de club.”

CEO Patrick Orlans van KV Oostende: “Als sportclub krijgen we veel van de samenleving, het is dus niet meer dan normaal dat we de maatschappij ook iets proberen terug te geven. Het zorgt voor een lagere energiefactuur voor de club en een investering met een zeker rendement voor de fans en de mensen die er mee instappen. Op termijn is dit een win-win situatie.’

Wil jij ook meer weten over dit project? Check dan de info op kvo.be

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.