‘Leading lady’ Lynn Van Royen opent Filmfestival Oostende

Posted on Posted in In de pers, Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme
Nieuwsblad | Filmfestival Oostende is vrijdagavond feestelijk van start gegaan. Met een sterlegging van master Lynn Van Royen op de zeedijk, schoon volk op de rode loper en openingsfilm The best of Dorien B in het Kursaal.

Lynn Van Royen (30), bekend van onder andere de succesreeksen Beau séjour, De Ridder, De dag en De luizenmoeder, is de jongste master ooit op Filmfestival Oostende, maar haar enthousiasme werkt aanstekelijk. De master glunderde toen ze vrijdagavond haar eigen ster kreeg op de Walk of Fame op de zeedijk. Zelfs de onweerswolken waren haar gunstig gezind, want de voorspelde regenbui bleef uit tijdens de sterlegging.

“Eigenlijk wist ik niet eens dat ik ook een ster zou krijgen. Dat kwam ik pas een tweetal weken geleden te weten”, zei Lynn deze week nog al lachend in Gert late night op Vier.

Glitter en glamour

De actrice werd geflankeerd door de cast en regisseuse van openingsfilm The best of Dorien B. Ook Anke Blondé, Kim Snauwaert en Jelle De Beule kregen een ster op de zeedijk en glunderden al evenzeer. Na de sterlegging paradeerden ze samen tot twee keer toe op de rode loper. Eerst aan Kinepolis Oostende, waar de openingsfilm vertoond werd voor het publiek, en wat later aan het Kursaal waar het openingsgala plaatsvond.

Met de nodige glitter en glamour, zoals dat hoort op een gala-avond. Een resem BV’s sierde de rode loper en poseerde gewillig voor de fotografen en camera’s. Allen uitgedost in hun mooiste kleedje of kostuum. Langs de kant stonden tientallen nieuwsgierigen met de smartphone in de hand om foto’s te nemen van al dat schoon volk en als het even kon een selfie met hun favoriete acteur.

Sterke vrouwen

Filmfestival Oostende is aan de dertiende editie toe en heeft als thema Leading ladies. “Het gaat niet zozeer over sterke vrouwen of carrière maken, maar over vrouwen die hun eigen leven in handen nemen, die beslissingen nemen waar ze volledig achter staan en zich niet laten tegenhouden door bepaalde personen of de maatschappij”, zegt Lynn.

Het thema werd doorgetrokken in de Master Selection van de actrice, maar ook in de volledige programmatie. “Deze editie zijn er 65 avant-premières te zien. Ik ben trots dat bijna zestig procent daarvan geregisseerd wordt door een vrouw of wordt gedragen door sterke vrouwelijke vertolkingen”, stelt Lynn.

Vanavond zaterdag is er al opnieuw een gala-avond in het Kursaal, dit keer met wereldster Monica Bellucci als leading lady. Zij komt Spider in the web in wereldpremière voorstellen.