Lokale belastinglawine door inertie Vlaamse regering

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
Open Vld
Open Vld

Wat Open Vld al langer voorspelde, dreigt uit te komen: heel wat gemeentebesturen gaan de komende maanden hun belastingen verhogen. Voor Dirk Van Mechelen en Bart Tommelein treft de Vlaamse regering hiervoor schuld. “We dringen al lang aan op een tweede fiscaal pact, waarbij Vlaanderen de gemeenten financieel steunt, in ruil voor het niet verhogen van lokale belastingen. Maar Peeters en Bourgeois kijken de andere kant uit en laten de gemeenten aan hun lot over. De nakende lokale belastinglawine is het resultaat van deze houding.”

Heel wat gemeentebesturen leggen deze weken de laatste hand aan hun meerjarenplanning voor de komende zes jaar. Dat is bijna overal een zeer moeilijk oefening. “De gemeentebesturen hebben het moeilijk om het hoofd financieel boven water te houden. De economische crisis en het grotendeels wegvallen van inkomsten uit dividenden zorgen voor dalende inkomsten. Tegelijkertijd worden  de gemeenten geconfronteerd met hogere kosten, o.m. voor de pensioenen van hun ambtenaren,” zegt Dirk Van Mechelen, voormalig Vlaams begrotingsminster en burgemeester van Kapellen.
Open Vld dringt daarom al lang aan op een tweede fiscaal pact tussen de Vlaamse regering en de lokale besturen. In 2008 werd reeds zo een pact gesloten, onder stimulans van de toenmalige Open Vld-ministers Dirk Van Mechelen en Marino Keulen. In ruil voor een aantal fiscale engagementen, zoals het niet verhogen van de belastingen,  konden de gemeenten deelnemen in de schuldovername door de Vlaamse regering voor een totaal bedrag van 100 euro per inwoner. “Zowat alle Vlaamse gemeenten gingen op het aanbod in. Vlaanderen nam 615 miljoen euro lokale schulden over en de lokale belastingen bleven op peil of werden zelfs verlaagd,” legt Van Mechelen uit.
 
Tweede fiscaal pact
Gelet op de precaire financiële situatie van de lokale besturen, heeft Open Vld al meermaals voorgesteld een gelijkaardige operatie opnieuw door te voeren. Vlaanderen kan daarvoor gebruik maken van een deel van de premies die ze krijgt van KBC voor de redding van de bank in 2009. “Als Vlaanderen zich opnieuw engageert om lokale schulden over te nemen, kan het voorkomen dat de gemeenten hun belastingen verhogen en/of zwaar schrappen in investeringen en dus jobs,” zegt van Mechelen.
Maar minister-president Peeters en minister Geert Bourgeois wezen het voorstel af. Het resultaat is dat verschillende media vandaag berichten dat heel wat gemeenten al hebben aangekondigd de belastingen te zullen verhogen. Volgens schattingen zal zelfs één op twee Vlaamse gemeenten kiezen voor extra belastingen. “Peeters en Bourgeois oogsten nu wat ze gezaaid hebben. Door de gemeenten aan hun lot over te laten, zal de Vlaming de komende jaren extra belastingen betalen. De lokale belastinglawine die er aan komt is voor een groot stuk het gevolg van de inertie van de Vlaamse regering,” zegt Bart Tommelein, fractieleider voor Open Vld in het Vlaams Parlement.
 
UNIZO sluit zich aan bij Open Vld-pleidooi, nu voormalig UNIZO-topman Kris Peeters nog
Open Vld stelt vast dat ook de ondernemersvereniging UNIZO zich aansluit bij het Open Vld-pleidooi voor een tweede fiscaal pact. “Wat houdt voormalig UNIZO-topman Kris Peeters nog tegen?” vraagt Tommelein zich af.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.