Meer dan 3.000 vervalste attesten ingetrokken

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
BELGA
BELGA

De Standaard | Het aantal ingetrokken A1-attesten is vorig jaar flink toegenomen. Buitenlandse werknemers krijgen in hun thuisland een dergelijk detacheringsbewijs mee, om aan te tonen dat ze er sociale zekerheid betalen en de ­regels naleven.

Maar met die attesten wordt meer dan eens gefraudeerd. En vervalste attesten zijn niet altijd makkelijk te herkennen, omdat ze vrij ingewikkeld zijn en in de thuistaal zijn opgesteld. Via een Europese dialoog- en bemiddelingsprocedure kan er bij twijfel toch ingegrepen worden. Die procedure wordt in ons land meer en meer toegepast, blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) die N-VA-parlementslid Wouter Raskin opvroeg. Vorig jaar startte de Sociale Inspectie 213 dossiers op, wat uiteindelijk leidde tot de intrekking van de attesten van 3.223 gedetacheerden. Het jaar voordien waren dat nog maar 1.285 intrekkingen.

De staatssecretaris drong er bij de inspectie op aan om meer van de procedure gebruik te maken. ‘België is nu een van intensiefste gebruikers van de procedure’, zegt Tommelein. Met de cijfers in de hand wil hij de thuislanden van gedetacheerden, zoals Bulgarije en Roemenië, overtuigen om mee de fraude aan te pakken. Ook zij lopen immers inkomsten mis.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.