Mensenrechten ultieme grens in strijd tegen terrorisme

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Café Futur - IgnatieffTijdens een bijzondere editie van Café Futur op vrijdag 15 mei, was de centrale gast Michael Ignatieff. De Canadese professor is één de meeste gerenommeerde liberale denkers in de wereld en gewezen voorzitter van de liberale partij in Canada. Staatssecretaris Bart Tommelein leidde Ignatieff in en nam deel aan het debat.

Open Vld organiseert sinds enkele maanden Café Futur, een after work waar bevlogen sprekers hun ideeën voor morgen vertolken. Vrijdag 15 mei was het de beurt aan Michael Ignatieff, voltijds professor aan de universiteit van Harvard. Hij is vooral bekend van het invloedrijke boek ‘The Lesser Evil’, over de strijd tegen het terrorisme en de invloed hiervan op onze individuele rechten en vrijheden.

In zijn boek bepleit Michael Ignatieff datgene wat hij de theorie van ‘het minste kwaad’ noemt. Zo is een oorlog tegen het terrorisme gerechtvaardigd en zelfs noodzakelijk, maar dan wel in het volle besef dat de mensenrechten de ultieme ethische grens vormen die men niet mag overschrijden. Zo folteren we geen verdachten, zo bespieden we niet al onze burgers, zo leggen we geen rechten en vrijheden aan banden.

Staatssecretaris Bart Tommelein: ‘Ja, wij willen diegenen die onze veiligheid bedreigen aanpakken, maar neen, we kunnen niet toestaan dat de rechten en vrijheden van onze burgers daardoor worden aangetast. Als liberalen en democraten hebben we verplichtingen tegenover onze eigen principes: die van de menselijke waardigheid, die van de rechten van de mens, en die van onze democratische rechtstaat. De theorie van ‘het minste kwaad’ is ook onze theorie. In tijden van terrorisme kan je niet vermijden dat er harde maatregelen worden genomen, maar tegelijk kan je beslissen om die harde maatregelen hooguit tijdelijk te nemen en daarna, zo snel als mogelijk, terug te schroeven.‘

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.