Oostende brengt experten samen voor opmaak van armoedeplan

Posted on Posted in Algemene Coördinatie Armoedebestrijding, Oostende - De Stad aan Zee

Armoedebestrijding is een prioriteit in het Bestuursakkoord 2019-2024 van de stad Oostende. De nieuwe bestuursploeg wil werk maken van een krachtig armoedeplan met duidelijke prioriteiten. Begin dit jaar staken medewerkers van de stad Oostende vanuit verschillende diensten de koppen bij elkaar. Ze maakten een grondige analyse van bestaand onderzoek naar de oorzaken van armoede en mogelijke oplossingen. Op basis van deze analyse, werden vier hefbomen bepaald om armoede te bestrijden. Vandaag startten, tijdens een intensieve tweedaagse, interne en externe experten uit verschillende disciplines met de opmaak van een gecoördineerd armoedebestrijdingsplan. “We willen goed luisteren naar alle specialisten op het terrein” zeggen burgemeester Bart Tommelein en schepen van Armoedebeleid Natacha Waldmann.

Oostende heeft één van de hoogste cijfers qua armoederisico in Vlaanderen. Het Stadsbestuur kiest resoluut voor een integrale en gecoördineerde aanpak, want armoede heeft vele gezichten. “Een ommekeer is nodig. Om een gedragen en doortastend beleid te kunnen voeren, is een intensieve samenwerking nodig tussen alle betrokken diensten en organisaties. We brengen iedereen samen rond de tafel om een krachtig armoedeplan op te stellen” aldus burgemeester Bart Tommelein, bevoegd voor de Algemene Coördinatie van Armoedebestrijding, en schepen van Armoedebeleid Natacha Waldman.

De vier hefbomen van armoede

Om armoede efficiënt te bestrijden is het aangewezen om een duidelijke focus te bepalen en daar volop op in te zetten. Na een grondige analyse van bestaande onderzoeken en literatuur werd beslist om – na goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen – te werken rond deze vier hefbomen:

1. Menswaardig inkomen
2. Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen
3. Streven naar een gekwalificeerde uitstroom uit het onderwijs
4. Toegankelijke gezondheidszorg

Op basis van deze vier hefbomen zal een krachtig plan om de armoede te bestrijden opgemaakt worden. De stad bracht daarvoor interne en externe experten uit verschillende disciplines samen. “Op die manier schakelen we expertise in én creëren we draagvlak binnen de sociale sector” klinkt het. Tijdens een intensieve tweedaagse leveren alle partners de nodige input om tot een gedragen plan te komen.

“Deze tweedaagse is een unieke samenwerking tussen het lokale bestuur en het werkveld. Nooit eerder werden de sociale partners in Oostende zo nauw betrokken bij het uitschrijven van het beleid. We zoeken naar de juiste prioriteiten en acties om één van de grote uitdagingen voor de komende legislatuur samen aan te pakken. Met een gezamenlijke focus en bundeling van middelen willen we de armoede in Oostende zo efficiënt en effectief mogelijk bestrijden” zegt Koen De Ruytter, hoofd van het departement Mens van de Stad Oostende, die de oefening mee in goede banen leidt.

Élke Oostendenaar mee

“We willen niet enkel de symptomen van armoede wegwerken, maar de problemen bij de wortels aanpakken” aldus schepen Natacha Waldmann. Een preventieve aanpak zorgt ervoor dat mensen niet in een probleemsituatie terechtkomen. Nazorg moet vermijden dat mensen terug in een bepaalde probleemsituatie belanden. Er zal zo veel mogelijk gekozen worden voor een dienstverlening die iedereen ten goede komt. Daarnaast komen er waar nodig acties voor specifieke doelgroepen. “Het doel is om elk individu volwaardig te laten participeren aan de samenleving. Elke Oostendenaar telt, we nemen iedereen mee” zegt Bart Tommelein.

Het armoedebeleidsplan zal uiteindelijk vertaald worden naar concrete acties. Dat zal opnieuw gebeuren in samenspraak met heel wat experten. “Als stadsbestuur zullen we goed luisteren naar de specialisten op het terrein en willen we zelf vooral een regierol opnemen” besluiten Bart Tommelein en Natacha Waldmann.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.