Oostende ontvangt 18,1 miljoen euro van Vlaanderen om pensioenkost te helpen financieren

Posted on Posted in Begroting & Financiën

De nieuwe Vlaamse regering neemt haar verantwoordelijkheid en zal de gemeenten ondersteunen om de stijgende pensioenfactuur te helpen dragen. Vlaanderen zal de helft van de responsabiliseringsbijdrage voor de pensioenfactuur betalen, dat staat zo in het regeerakkoord. ‘De pensioenfactuur weegt zwaar op de financiën van Oostende. Voor onze stad betekent dit dat we op vijf jaar tijd maar liefst 18,1 miljoen euro extra zullen kunnen investeren in onze stad,’ aldus Bart Tommelein.

De pensioenen van de statutaire ambtenaren worden in principe betaald door de bijdragen op de lonen van de nog werkende statutairen. Heel wat gemeenten bouwen hun statutair personeelsbestand echter geleidelijk aan af. Hierdoor moet er extra responsabiliseringsbijdrage worden betaald om de pensioenen van de statutairen betaalbaar te houden. Ook in Oostende is dit het geval.

Oostende zal in 2020 2,7 miljoen euro ontvangen, dat bedrag loopt op tot 4,6 miljoen euro in 2024. Kersvers minister van Begroting Bart Somers: ‘Over de totale legislatuur zal de stad Oostende maar liefst 18.167.043 euro ontvangen van Vlaanderen om de factuur van de pensioenen te helpen dragen.’

‘Deze pensioenfactuur weegt zwaar op de financiën van de stad Oostende doordat we geen nieuwe statutaire ambtenaren meer aanwerven. Ik ben dus als burgemeester ontzettend tevreden met de ondersteuning die we krijgen vanuit Vlaanderen. Voor onze stad betekent dit dat we op vijf jaar tijd maar liefst 18,1 miljoen euro zullen ontvangen. Waardoor we extra zullen kunnen investeren in onze stad,’ aldus burgemeester Bart Tommelein.