Oostende start doorgroeihuis op

Posted on Posted in Algemene Coördinatie Armoedebestrijding

Het stadsbestuur van Oostende realiseert een belangrijk punt uit het bestuursakkoord: de opstart van een doorgroeihuis voor mensen zonder domicilie. “Armoedebestrijding is voor ons een absolute prioriteit. Met het doorgroeihuis willen we zoveel mogelijk inwoners opnieuw op eigen benen te laten staan en als volwaardige burgers laten participeren aan onze maatschappij” aldus de burgemeester en schepenen van de vernieuwingscoalitie.

Punt 179 van het Oostendse bestuursakkoord stelt: een doorgroeihuis vangt mensen zonder domicilie in eerste lijn tijdelijk op, gedurende het ganse jaar door. We gaan onmiddellijk intensief aan de slag om hen een waardevolle plek in de samenleving te bieden.

Op 1 april gaat het doorgroeihuis van start. De vernieuwingscoalitie realiseert zo een belangrijk punt uit haar bestuursakkoord. “Het doorgroeihuis getuigt van onze ambitie om de meest kwetsbaren in onze stad niet aan hun lot over te laten.”, zegt schepen Natacha Waldmann. “In het doorgroeihuis zullen we onmiddellijk intensief aan de slag gaan met bezoekers. We voorzien bed, bad, brood én intensieve begeleiding op maat. We doen dus veel méér dan opvang alleen. Het uiteindelijke doel is de mensen opnieuw een waardige plek geven in de samenleving. Voor minder gaan we niet.”

Burgemeester Bart Tommelein: “Dit is een forse investering in de strijd om armoede in onze stad aan te pakken. Het doorgroeihuis is een opstap voor een kwetsbare doelgroep om door te groeien in de samenleving. We zijn ons ervan bewust dat dit niet voor iedereen even evident zal zijn en dat we voor sommigen doorstroming naar andere vormen van begeleiding moeten voorzien. Maar onze ambitie is duidelijk: we gaan de uitdaging aan om zoveel mogelijk inwoners opnieuw op eigen benen te laten staan en als volwaardige burgers te laten participeren aan onze maatschappij.”

Concreet kunnen er vanaf 1 april dagdagelijks maximaal twintig mensen opgevangen worden in een pand in de Overvloedstraat. Er zal doelgericht aan de slag gegaan worden rond diverse levensdomeinen. Mensen zullen ondersteund worden op vlak van rechtenverkenning, maar ook gezondheidszorg of administratieve zaken.

“We gaan dit als stad niet alleen doen. We zullen intensief samenwerken met de diverse partners met expertise in armoede en dak- en thuisloosheid. De geestelijke gezondheidszorg, het actieve middenveld, de verenigingen en de vrijwilligers hebben elk een waardevolle bijdrage in dit verhaal” aldus schepen Natacha Waldmann.“Dat we Allemaal Oostendenaar zijn, is geen loze slogan”, besluit burgemeester Bart Tommelein. “Dit stadsbestuur maakt hier echt werk van. Met dit ambitieus sociaal initiatief maken we duidelijk dat het ons menens is.”

Lees de volledige visietekst hier.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.