Open Vld wil van West-Vlaanderen dé fietsprovincie van Vlaanderen maken

Posted on Posted in Open Vld, Verkiezingen

Voor Open Vld West-Vlaanderen is het belangrijk dat je je zo snel en veilig mogelijk kan verplaatsen wanneer je je kinderen naar school brengt of naar je werk pendelt. Om het even of dat nu met de trein, de bus, de fiets of de auto is. “Wij willen inzetten op alle vormen van mobiliteit in onze provincie: van fietszones en fietssnelwegen tot snellere en stiptere treinen. Lang beloofde mobiliteitswerken in onze provincie moeten eindelijk gerealiseerd worden,” aldus lijsttrekkers Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne.

Fiets

De fiets is het meest efficiënte en meest klimaatvriendelijke vervoermiddel. Zeker voor korte verplaatsingen is de fiets vaak het snelste alternatief. We maken van West-Vlaanderen dé fietsprovincie van Vlaanderen en investeren volop in meer en betere fietsinfrastructuur.

Zo maken we in binnensteden ruimte voor fietsers via het invoeren van fietszones, waar niet sneller mag gereden worden dan 30 km/u en waar fietsers voorrang hebben. Dankzij een recente wetswijziging kunnen steden en gemeenten dit invoeren. “Fietsstraten zijn in binnensteden al een enorm succes. In Kortrijk hebben we beslist om vanaf juli 2019 van de volledige binnenstad één fietszone van 74 aaneengesloten fietsstraten maken. Wij willen dat dit voorbeeld navolging krijgt in al onze West-Vlaamse steden,” aldus lijsttrekker voor het federaal parlement Vincent Van Quickenborne.

Met de toenemende populariteit van elektrische fietsen en speed pedelecs komen ook langere afstanden binnen het bereik van de fietsende West-Vlaming. Via de aanleg van fietssnelwegen worden onze steden en gemeenten met elkaar verbonden. Dit netwerk van fietssnelwegen wordt zo snel als mogelijk uitgevoerd en missing links worden weggewerkt. De komende vijf jaar realiseren we de volgende drie cruciale fietssnelwegen in onze provincie: de verbinding tussen Ieper en Torhout, de verbinding tussen Kortrijk en Waregem en deze tussen Roeselare en Brugge.

Bij treinstations voorzien we voldoende ruimte voor fietsparkings, en (grote) treinstations worden voorzien van fietsdeelsystemen.

Trein

Om van de trein voor de pendelaar een echt alternatief te maken, dienen de treinverbindingen van West- Vlaanderen naar Brussel sneller te zijn. “Op de lijn van Oostende via Brugge naar Gent is de verbinding goed, maar de laatste trein naar het centrum van het land vanuit Oostende vertrekt wel al om 23u. Voor dagtoeristen in de zomer of voor wie ‘s avonds naar een voorstelling of concert gaat, is dit veel te vroeg,” aldus lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Bart Tommelein. De rest van de provincie is slechter bediend. De treinrit van Kortrijk naar Brussel duurt 1u17min. Dit is trager dan dezelfde verbinding in 1925! De treinrit van Roeselare naar Brussel duurt 1u37min. En wie van Ieper naar Brussel wil, is 1u59min onderweg.

Ook de verbindingen binnen West-Vlaanderen laten te wensen over. Denken we maar aan de verbinding tussen Kortrijk en Brugge. Dit moet beter! Open Vld pleit voor verbindingen vanuit Roeselare, Ieper en Kortrijk naar Brussel in minder dan 1 uur. Enkel dan kan de trein een echt alternatief vormen voor de auto. “Wie vandaag vanuit Ieper naar Brussel moet, is 2 uur onderweg, als er al geen vertraging is! Eerst drie kwartier naar Kortrijk, en dan nog eens meer dan een uur naar Brussel. Waarom geen rechtstreekse trein om het half uur van Ieper naar Kortrijk, en vervolgens rechtstreeks van Kortrijk naar Brussel? Dit moet toch lukken?,” aldus Emmily Talpe, 2de plaats op de Vlaamse lijst.

Auto en bus

Het wordt tijd dat de beloofde werken eindelijk worden uitgevoerd. Een nieuwe wegverbinding tussen Ieper en de Westkust is noodzakelijk. Dossiers zoals de aansluiting van de A19 op de R8 in Kortrijk, het K-R8 project (op- en afritten E17 in Kortrijk) en de ringwegen rond Tielt en Diksmuide slepen ook al jaren aan.

Ook in onze provincie neemt de verkeersdrukte op de autowegen toe. Zo is de verkeersdrukte op de E403 tussen Roeselare en Brugge de laatste jaren fel toegenomen. Dit knelpunt moet opgelost worden. Niet door een derde rijstrook aan te leggen, maar door de flessenhals bij de aansluiting van de E403 op de E40 in Brugge op te lossen. Dit moet een prioriteit zijn voor de volgende Vlaamse regering.

In onze provincies zijn het meeste bedrijfswagens per onderneming. Open Vld raakt niet aan het systeem van bedrijfswagens. Sinds begin dit jaar is West-Vlaanderen onderverdeeld in 5 vervoerregio’s (Oostende, Brugge, Roeselare, Kortrijk en Westhoek). Gemeenten worden via deze vervoerregio’s betrokken om samen met o.m. De Lijn de mobiliteitsuitdagingen voor hun regio aan te pakken. We hopen dat de samenwerking met De Lijn goed verloopt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.