Proximus brengt het supersnelle fibernetwerk naar Oostende

Posted on Posted in Digitalisering & ICT, In de pers, Oostende - De Stad aan Zee
  • Eind 2016 kondigde Proximus ‘Fiber for Belgium’ aan, een miljardeninvestering op lange termijn om het supersnelle fibernetwerk uit te rollen.
  • Eerder dit jaar besliste Proximus een aanzienlijke uitbreiding en versnelling van zijn fiberprogramma te realiseren. Op die manier zullen tot 4,2 miljoen woningen en bedrijven kunnen worden aangesloten op fiber, wat neerkomt op een nationale fiberdekking van ongeveer 70%.
  • Vandaag is de uitrol aan de gang in 14 steden. Ook in Oostende zijn de eerste wijken in volle ontwikkeling, en nog dit jaar gaat Proximus van start in verschillende delen van het stadscentrum.
  • Fiber is het vaste netwerk van de toekomst: doordat het ongeëvenaarde snelheden biedt, zonder onderscheid tussen download en upload, opent het de weg naar nieuwe manieren van leven en werken, met als uiteindelijk resultaat een zeer hoge klantentevredenheid.

De komende jaren wordt Oostende geleidelijk van fiber voorzien en krijgt een groot aantal gezinnen en bedrijven toegang tot het vaste communicatienetwerk van de toekomst. Daarmee is Proximus de eerste operator die fiber niet alleen in nieuwe verkavelingen brengt, maar ook helemaal doortrekt tot in bestaande woningen. Tegen eind 2022 zal Proximus dekking bieden aan meer dan 40.000 woningen en bedrijven in Oostende.

Proximus brengt fiber binnen in woningen en bedrijven

Fiber is het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, voor zowel residentiële als professionele klanten. Met fiber kunnen alle gezinsleden tegelijk surfen, video’s streamen en online gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ze kunnen rekenen op een uitstekende, veilige, stabiele en betrouwbare klantenervaring dankzij een netwerk dat zeer grote bandbreedtes aankan en een vrijwel ongelimiteerde capaciteit biedt. Fiber is bovendien de ideale oplossing voor professionele klanten: ze benutten alle mogelijkheden van de digitale economie en blijven concurrentieel, wendbaar en innovatief dankzij toekomstzekere, betrouwbare en schaalbare technologieën. De vele voordelen van fiber vergemakkelijken bovendien de adoptie van nieuwe manieren van werken en technologieën zoals artificiële intelligentie, data analytics, verbonden objecten of VR.

Een hoogperformant netwerk dat deze toepassingen ondersteunt, is nodig. In de komende jaren zal het dataverkeer immers exponentieel blijven groeien, vooral onder impuls van video- en cloudapplicaties en het ‘internet of things’. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus anticiperen op de behoeften van zijn klanten en zijn infrastructuur klaarmaken voor de toekomst.
Daarom lanceerde Proximus, al jaren pionier op het gebied van fiber, in december 2016 het investeringsplan ‘Fiber for Belgium’, om fiber uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België. In maart 2020 kondigde Proximus een aanzienlijke versnelling aan, door investeringen te vervroegen en actief op zoek te gaan naar partners die bereid zijn om samen te werken of mee te investeren. Tegelijk werd ook de voorziene dekkingsgraad verder uitgebreid, met als einddoel een nationale fiberdekking van minstens 70% te realiseren.
De uitrol van fiber luidt tevens een nieuwe fase in voor de digitale omwenteling in Oostende. Dankzij fiber krijgen inwoners en bedrijven toegang tot de meest geavanceerde digitale diensten, wat de groei en de tewerkstelling in de stad en de regio ten goede zal komen. Dit vaste netwerk van de toekomst opent een wereld van nieuwe mogelijkheden voor de verdere digitalisering van Oostende als ‘smart city’. Op termijn zullen fibernetwerken overal een essentieel onderdeel worden van de stedelijke infrastructuur, vergelijkbaar met water of elektriciteit.

Geert Standaert, Chief Technology Officer van Proximus: “We zijn zeer blij dat we vandaag onze toekomstplannen voor fiber in Oostende uit de doeken kunnen doen. De voorbije jaren hebben we het tempo van onze uitrol geleidelijk aan opgedreven en eerder dit jaar kondigden we een ware kwantumsprong aan, waardoor we nu nóg sneller en breder kunnen gaan. Binnenkort zullen inwoners en bedrijven in verschillende delen van Oostende zelf kunnen ontdekken hoe fiber de ultieme breedbandervaring biedt om te surfen, te streamen, te gamen en te werken tegen de snelheid van het licht. Ons fibernetwerk is bovendien een open netwerk, waarop alle andere operatoren welkom zijn om diensten aan te bieden aan hun klanten.”

Bart Tommelein, Burgemeester van Oostende: “Stad Oostende wil een ‘slimme stad’ zijn, stevig met de voeten in het heden maar met oog voor de toekomst. De lat ligt hoog want in ons dagelijks leven en ook binnen het gezin krijgt het online gebeuren een steeds belangrijkere plaats. Digitaal les volgen, streamen, surfen, gamen terwijl ook andere toestellen met artificiële intelligentie functioneren: een fiberverbinding maakt dit allemaal mogelijk. Ik ben blij met deze versnelling hoger, waarbij tegen 2022 maar liefst 40.000 Oostendse gezinnen en bedrijven van dit ultieme breedbandnetwerk gebruik kunnen maken.”

Björn Anseeuw, Schepen van Mobiliteit, Openbaar Domein en Stadsvernieuwing: “Een stabiele, veilige, en snelle netwerkverbinding is van levensbelang. Doorheen de corona-crisis blijkt dat meer dan ooit. Studenten die noodgedwongen achter de pc les moeten volgen, honderdduizenden werknemers die plots thuis moeten werken, zelfstandigen die hun klanten vaak enkel nog langs de digitale weg konden bereiken, overheden die snel en accuraat belangrijke informatie moeten delen met alle inwoners, voor hen allemaal is dat netwerk een heuse levenslijn geworden. Ik ben dan ook erg opgetogen dat er ook in Oostende wordt geïnvesteerd in een robuust netwerk van de toekomst. Dit is een goede zaak voor iedereen die in Oostende woont, leeft, en werkt.”

Timing en impact van de werken

Met het oog op de uitrusting met fiber heeft Proximus de stad opgedeeld in verschillende zones. De uitrol verloopt in fasen, steeds in overleg met het stadsbestuur.

  • De eerste wijken in de omgeving van de Nieuwpoortsesteenweg, de Elisabethlaan en het Vogelzangpark zijn in volle ontwikkeling. Daarnaast is Proximus betrokken bij 141 nieuwbouwprojecten in Oostende, goed voor meer dan 5.600 residentiële nieuwbouwwoningen die met fiber uitgerust zijn of zullen worden. Ten slotte kunnen ruim 250 bedrijven in Oostende en omgeving vandaag al worden aangesloten op het fibernetwerk. Zo’n 150 Oostendse bedrijven genieten al van alle voordelen van fiber.
  • In 2020-2021 komt het grootste deel van het stadscentrum aan de beurt, net als de omgeving van het Casino, de Diaz Arena , de Wellingtonrenbaan, Raversijde en een deel van Mariakerke.
  • In 2022 wordt de fiberuitrol in deelgemeente Mariakerke verder afgewerkt. Op die manier zullen meer dan 40.000 woningen en bedrijven in Oostende en zijn deelgemeenten op fiber kunnen worden aangesloten

De impact van de werken wordt tot het minimum beperkt. Proximus voert vóór de aanvang van de werken een analyse uit om de uitrol te optimaliseren en zal waar mogelijk steeds opteren voor gevelbevestiging in plaats van ondergrondse installatie, vooral in dichtbebouwde zones. Zo verloopt de uitrol veel sneller, met beperkte hinder voor de bewoners.

Een heldere en transparante informatiecampagne

Proximus zal open en transparant communiceren met alle bewoners en ondernemingen in de zones waar fiber wordt uitgerold. De inwoners worden uitvoerig geïnformeerd over de uitrol en de voordelen van fiber via informatiebrieven en lokale infosessies, dankzij het mobiele Fiber-infopunt dat nu en dan langsrijdt of via de webpagina www.proximus.be/oostende met specifieke informatie het verloop van de werken. Voor bijkomende vragen over de werkzaamheden kunnen ze terecht op het nummer 0800 17 028 en in de lokale shop (Kapellestraat 43). Daarnaast neemt Proximus met elk bedrijf individueel en proactief contact op om te kijken welke fiberoplossing het best past bij hun specifieke noden.