Recordaantal buitenlandse investeringen in Limburg

Posted on Posted in In de pers, Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018


Het Belang van Limburg – Dominiek Claes I De Limburgse bedrijven hebben vorig jaar uitstekend gepresteerd op internationaal vlak. Maar liefst 26 buitenlandse bedrijven streken neer in Limburg, het hoogste aantal sinds 2005. Ook op vlak van innovatie presteert Limburg beter dan Vlaanderen. De arbeidsmarkt blijft echter een knelpunt.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Toekomstindicator van Voka Limburg. In die indicator worden de prestaties van de Limburgse bedrijven op vlak van internationalisatie (export, aantrekken buitenlandse bedrijven, enz.), van innovatie en talent (arbeidsmarkt) afgewogen tegenover de prestaties van de Vlaamse bedrijven. Die elementen bepalen of Limburg en Vlaanderen klaar zijn voor de toekomst.

Zowel Vlaanderen als Limburg hebben het afgelopen jaar in het algemeen stappen voorwaarts gezet. Limburg doet het zelfs beter dan de rest van Vlaanderen (zie infografiek). Pijnpunt voor Limburg blijft echter de arbeidsmarkt. De mismatch tussen vraag en aanbod blijft te groot.

Internationalisering

Export blijft de motor van de Limburgse economie, zo blijkt uit de Toekomstindicator. De export naar landen buiten Europa blijft zowel in aantal leveringen als in waarde stijgen.

2015 was voor Vlaanderen een topjaar op vlak van buitenlandse investeringen. Limburg heeft vorig jaar ook 26 buitenlandse investeringen weten aan te trekken, het hoogste aantal sinds 2005. Over de aard, kwaliteit of de economische waarde van die investeringen zijn echter geen gegevens beschikbaar.

Innovatie

Ook op vlak van innovatie steekt Limburg de rest van Vlaanderen voorbij. Met 5.118 starters kende Limburg vorig jaar het hoogste aantal sinds het uitbreken van de crisis in 2008. “Ook in de eerste helft van dit jaar houdt die trend aan”, zegt directeur belangenbehartiging Kris Claes van Voka Limburg.

De Limburgse bedrijven wisten het afgelopen jaar ook dubbel zoveel overheidssteun binnen te halen voor innovatieve projecten.

Talent

De arbeidsmarkt blijft echter het probleemkind van Limburg. De achterstand met Vlaanderen neemt zelfs toe.

Door de sterk vergrijzende bevolking slaagt Limburg er niet in om uittreders (door onder meer pensioneringen) volledig op te vangen door jonge ‘afgestudeerden’. Het probleem is groter in Limburg dan in Vlaanderen.

Het aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs stijgt slechts lichtjes in Limburg.

Enig lichtpuntje is de licht positieve evolutie in het beroeps- en technisch onderwijs, profielen waar veel bedrijven op zoek naar zijn. Maar de achterstand met Vlaanderen blijft groot.

Wensen

“Zwaar inzetten op de arbeidsmarkt.” Dat is de belangrijkste conclusie van voorzitter Francis Wanten van Voka Limburg. “Alles samen ziet de toekomst voor Limburg er zeker niet slecht uit, maar we kunnen niet op onze lauweren rusten”, bezweert de voorzitter.

“Deze Toekomstindicator zou verplichte lectuur moeten zijn voor alle politici”, zegt Vlaams vice minister-president Bart Tommelein (Open Vld), aanwezig op de voorstelling van de Toekomstindicator. “Limburg is immers de barometer van Vlaanderen en is de provincie die op vele vlakken aan de kar trekt. Het is voor Limburg anderzijds ontzettend belangrijk dat nieuwe initiatieven het tewerkstellingsniveau omhoog krikken”, aldus nog Tommelein.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.