Restauratie Koninklijke Stallingen start met aanpak noordvleugel en poortgebouw

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Stadsvernieuwing

Als alles vlot verloopt, kan eind augustus de restauratie van de Koninklijke Stallingen van start gaan. In een eerste fase worden de noordvleugel en het poortgebouw aangepakt. De lokalen en het sanitair waar de judo- en boksclub zich bevinden, worden volledig vernieuwd.

In juli 2021 werd een premie van 1.263.782,71 euro toegekend aan de Stad Oostende voor de restauratie van de Koninklijke Stallingen. Het dossier van de Stallingen wordt op de komende gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring voor publicatie. Tegen eind april kan de opening van de offertes plaatsvinden zodat deze werken kunnen worden gegund na het bouwverlof in de zomer van 2022.

Gefaseerde restauratie

De restauratie zal in fasen verlopen. Eerst komt de noordvleugel aan bod waarin zich de judo- en de boksclub bevinden. Ook het poortgebouw aan de ingang van de site wordt volledig gerestaureerd.

De gevels en de daken – die dateren uit 1900 – worden volgens de richtlijnen van Onroerend Erfgoed met een maximaal behoud van oorspronkelijk materiaal gerestaureerd.

Bij de noordvleugel is het bedoeling om het plafond binnen weg te nemen. De Stad zal het buitenschrijnwerk restaureren zoals het vroeger was.

Binnen worden de kleedkamers en sanitair volledig vernieuwd zodat deze voldoen aan de hedendaagse wensen. Het poortgebouw wil de Stad zo polyvalent mogelijk kunnen inzetten.

De werken worden geraamd op 4 miljoen euro.