Schermplantenstraat wordt fietsstraat

Posted on Posted in Mobiliteit, Oostende - De Stad aan Zee

Bij de start van het nieuwe schooljaar wordt de Schermplantenstraat vanaf 1 september 2022 een fietsstraat. In de Schermplantenstraat bevinden zich 2 scholen. De nieuwe fietsstraat sluit aan op de huidige fietsstraten in de Lijsterbeslaan en de Rozenlaan.

Stad Oostende heeft de ambitie om de fietsstad van Vlaanderen te worden. We investeren dan ook fors in het fietsvriendelijk maken van de stad.

“Niet alleen veilige fietsverbindingen en fietspaden, kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur, maar ook fietsstraten zijn een must om aan de fietsers een veilige en aangename fietsomgeving te geven”, aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Mobiliteit.

In de Schermplantenstraat zijn twee scholen gevestigd: GO! Basisschool August Vermeylen en O.L.V.-College Mariakerke wijkafdeling Rosa Mystica. De fietsstraat in de ​ Schermplantenstraat wordt ingericht tussen de Distellaan en de Acacialaan en tussen de Lijsterbeslaan en de Acacialaan.

“Met deze nieuwe fietsstraat maken we ook deze twee schoolomgevingen een stuk veiliger. Onze stad telt nu al 66 fietsstraten, en de Schermplantenstraat is meteen ook de zestigste nieuwe fietsstraat die we inrichten sinds de start van deze legislatuur. Dit is weer een mooie stap vooruit. En we blijven hard verder werken”, besluit schepen Björn Anseeuw.

Burgemeester Bart Tommelein: “Verkeersveiligheid is een prioriteit van dit stadsbestuur. Deze nieuwe fietsstraat past in ons plan om alle schoolomgevingen veiliger te maken. En in onze ambitie om van Oostende dé fietsstad van Vlaanderen te maken.”

Wat is een fietsstraat?

De volgende verkeersregels zijn er van toepassing:

  • Fietsers mogen de volledige breedte van de rijbaan innemen als deze enkel opengesteld is in hun rijrichting; als de rijbaan opengesteld is voor verkeer in beide richtingen mogen ze op de rechterhelft van de rijbaan rijden.
  • Motorvoertuigen mogen in de fietsstraat rijden, maar mogen geen fietsers inhalen.
  • In een fietsstraat mag niet sneller dan 30 km/uur gereden worden; dit geldt voor alle weggebruikers.

De fietsstraten worden gesignaleerd met verkeersborden. In Oostende werden eerder al tal van fietsstraten geïnstalleerd.