Sociale dumping – “Gecontesteerde wet is nooit toegepast”

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

EuropaDe antimisbruikwet, die de Belgische sociale inspectie de mogelijkheid geeft om bij vermoeden van fraude de A1-attesten van buitenlandse werknemers naast zich neer te leggen, is sinds haar inwerkingtreding twee jaar geleden nooit toegepast. “Omdat Europa er al van bij het begin problemen mee had, geldt er een moratorium op.” Dat zegt Bart Tommelein, staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude. De Europese Commissie sleepte België donderdag voor het EU-Hof van Justitie omwille van de antimisbruikwet.

Toen hij in de herfst van vorig jaar zijn portefeuille opnam, werd Tommelein er door verschillende overheidsdiensten voor gewaarschuwd dat België weinig kans had om in de discussie met de Commissie over de antimisbruikwet aan het langste eind te trekken. “Toch heb ik de keuze gemaakt om de procedure verder te zetten. Ik ben de beslissing van de vorige regering, waar mijn partij (Open Vld) trouw deel van uitmaakte, loyaal blijven verdedigen.”

Dat de Commissie finaal beslist heeft België voor het Hof te dagen, neemt Tommelein “zeer ernstig” – ook al beweerde zijn voorganger John Crombez (sp.a) donderdagochtend op Twitter dat Tommelein niet verontwaardigd is. “Europa geeft ons onvoldoende middelen tegen sociale dumping en sociale fraude”, zegt de staatssecretaris. “Een lichtpuntje is wel dat het EU-Hof in december beslist heeft dat België bedrijven mag verplichten om buitenlandse werknemers aan te melden via het Limosa-systeem, waardoor we beter kunnen controleren op sociale fraude bij detacheringen.”

Tommelein tracht Europa – met name commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen – te overtuigen van extra middelen tegen sociale dumping, maar voert daar ook gesprekken over met de andere lidstaten. Hij is tevens in gesprek met verschillende industriële en logistieke sectoren en ondertekent binnenkort met Nederland en Luxemburg een akkoord dat tot een betere samenwerking moet leiden. “Het gaat dan bijvoorbeeld over grenscontroles en gezamenlijke inspecties.” Volgende week stelt Tommelein een nieuw actieplan tegen sociale dumping voor.
Intussen werkt hij samen met zijn collega’s Jacqueline Galant (Mobiliteit) en Kris Peeters (Werk en Economie) over gezamenlijke controles in de transportsector en met de economische inspectie.

Bron: BELGA

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.