Stad Oostende en sociale kruidenier Antenne gaan voor een Europese prijs!

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Samenleven, Wonen

De werking rond Antenne werd genomineerd voor de ‘European Social Services Awards’. Deze prijzen erkennen innovatie in de sociale dienstverlening van de Europese landen. Uit meer dan 80 inzendingen over heel Europa werden 35 initiatieven genomineerd.

Antenne is hét regionale referentiepunt op het snijpunt tussen armoedebestrijding, voedseloverschotten en circulair werken. Dit zowel voor aanbieders als afnemers. Stad Oostende is bijzonder fier dat Antenne tot de beste praktijken op het gebied van sociale dienstverlening in Europa behoort.

Een internationale jury zal de inzendingen beoordelen. Je kan de uitkomst echter helpen bepalen door te stemmen voor Antenne op de website van Social Services Awards (ESSA).

Stemmen kan via https://essa-eu.org/vote.

Sociale kruidenier Antenne

Elke dag verdwijnen er tonnen nog perfect eetbare voedingswaren in de vuilnisbak. Tegelijkertijd moeten voedselhulp- en sociale organisaties een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag van mensen in armoede. Door voedseloverschotten te recupereren, creëert Stad Oostende creëert sociale meerwaarde. Op die manier bereiken we heel wat mensen in een kwetsbare positie.

Met Antenne organiseerde de Stad een logistieke draaischijf waar leerwerknemers dagelijks voedseloverschotten ophalen bij verschillende handelaars in de regio. Vervolgens verdelen medewerkers deze overschotten dagelijks over verschillende voedselverdeelpunten. Op hun beurt ontvangen deze verdeelpunten een gelijk, kwaliteitsvol en divers aanbod aan voedsel.

Klanten gaan bijvoorbeeld aan de slag met voedseloverschotten en zorgen voor maaltijden voor de daklozenwerking en soep voor ontmoetingsruimtes. We creëren hiermee kansen voor klanten. Ze eten gezonde voeding en versterken hun sociaal netwerk. Bovendien herontdekken ze talenten, volgen ze kooktrajecten, werken ze aan sociale rechten én oefenen ze de taal. Zo krijgen deze mensen opnieuw een volwaardige plek in onze stad en stimuleren we vrijwilligerswerk.