Stad Oostende ondersteunt verenigingen met afhaalpunt aan Sportcentrum Mr. V-Arena

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Omwille van de strenge coronamaatregelen is de werking van veel Oostendse verenigingen grondig verstoord. Veel van hen houden in de eindejaarsperiode een deur-aan-deurverkoop ten voordele van de eigen werking, maar die kunnen dit jaar niet doorgaan. Stad Oostende speelt hier op in en organiseert een coronaproof afhaalpunt aan Sportcentrum Mr. V-Arena, speciaal voor ‘occasionele verkopen’.

Ook voor de vele jeugd-, sport- en culturele verenigingen zijn het moeilijke tijden. Door de strenge coronamaatregelen is hun werking verstoord. Activiteiten werden net als in de eerste lockdown geannuleerd en ook occasionele verkopen (pannenkoeken, soep, snoepgoed…) als fondsenwerving komen in het gedrang. De huidige coronaregels laten niet toe dat verenigingen deur aan deur verkopen of producten aan huis leveren.Steun en veerkracht

Een afhaalpunt organiseren mag wel, maar dat moet dan in samenwerking met een bestaande winkel of in een afhaalpunt onder toezicht van de stad of gemeente.

Schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert: “In veel gemeenten wordt het organiseren van dergelijke acties niet toegestaan. Uit een studie van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat het voorbije jaar de helft van de verenigingen hun financiële situatie achteruit zag gaan, 65% zag vooral de opbrengsten uit de verkoop dalen. Het is dus ontzettend belangrijk voor de Oostendse verenigingen dat we hen blijven ondersteunen op een manier waarop ze zelf veerkracht kunnen tonen.”

Daarom start Stad Oostende vanaf deze week met een afhaalpunt aan de Mr. V-Arena, in de Sportparklaan. “Alle Oostendenaars kunnen hiervan gebruik maken, zodat ze bij een occasionele verkoop hun producten op een veilige manier kunnen laten afhalen door iedereen die de actie wenst te steunen”, aldus burgemeester Bart Tommelein.

Veiligheid primeert

Stad Oostende ziet erop toe dat alles coronaveilig verloopt. Zo zal het afhaalpunt buiten georganiseerd worden. Afstand houden, handgel gebruiken en een mondmasker dragen, is verplicht. Je zal niet met cash geld kunnen betalen, enkel contactloos of op voorhand. De verenigingen mogen zelf ondersteuning bieden bij het afhaalpunt, onder toezicht van medewerkers van de stad.

Er zijn ook duidelijke richtlijnen over welke producten de verenigingen via het afhaalpunt  aan de man kunnen brengen. Aangekochte goederen doorverkopen, zowel voeding als non-food, vormt geen probleem. Zelfgemaakte etenswaren of pakketten met voeding (zoals ontbijtmanden) kunnen niet, tenzij ze bereid worden door een professionele traiteur of cateraar. Verenigingen mogen daarbij niet helpen.  Ze mogen wel non-food artikelen knutselen om dan te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan postkaarten, kaarsen of bloemstukken.

Verenigingen kunnen zich tot het einde van dit jaar registreren op www.oostende.be/afhaalpunt. Op die pagina staan ook alle richtlijnen en praktische details over de werking van het afhaalpunt.