Omdat zowel huisartsen als spoedafdelingen momenteel overbevraagd zijn door de coronacrisis, besliste de federale overheid deze week om het noodplan huisartsgeneeskunde te activeren. Als deel van dit noodplan worden overal tijdelijke triagepunten opgericht. Vanaf 19 maart komt er ook zo’n triagepunt in ontmoetingscentrum De Blomme.
Het triagepunt is een samenwerking tussen huisartsenkring Middenkust (alle huisartsen uit Oostende en Bredene), de ziekenhuizen AZ Damiaan en campus Serruys van AZ Sint-Jan en Stad Oostende. In het triagepunt werken steeds een aantal huisartsen in shiften. Zij doen een medisch onderzoek en beslissen of een patiënt naar het ziekenhuis wordt doorgestuurd.
Hoe werkt zo’n triagepunt? Wanneer iemand zich ziek voelt, belt hij/zij de huisarts. Wanneer de huisarts oordeelt dat de symptomen ernstig genoeg zijn, zal de arts doorverwijzen naar een triagepunt. Je kunt dus als patiënt niet zomaar zelf naar het triagepunt komen. Enkel doorverwezen patiënten worden toegelaten, zo zal het ook aan iedereen bekend gemaakt worden.
Geen gevaar voor omwonenden
Om dit veilig te organiseren, plaatst Stad Oostende vandaag al een tijdelijke tent voor het Ontmoetingscentrum De Blomme. Daar zullen doorgestuurde patiënten zich vanaf morgen moeten aanmelden bij goed beschermde huisartsen. Het triagepunt werkt van 8 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds.
De aanwezigheid van dit triagepunt in OC De Blomme vormt geen gevaar voor de buurtbewoners, zo bevestigen ook de dokters van huisartsenkring. Het coronavirus verspreidt zich via speekseldruppeltjes en enkel binnen een afstand van anderhalve meter. Er is dus geen risico voor de omwonenden, ook niet voor wie naast of vlakbij OC De Blomme woont.
Tijdelijk parkeerverbod
Voorlopig is er een beperkte impact op de mobiliteit in de wijk. Er zal een tijdelijk parkeerverbod gelden op de volgende plaatsen:
- Parking voor OC De Blomme aan de Chrysantenstraat
- Chrysantenstraat tussen Cardijnplein en Emiel Moysonplein, en dit aan beide kanten van de weg
- Parkeerstrook langs de Oostzijde van het Cardijnplein, voor de residenties 1 tot en met 5.
Op de plaatsen waar er een parkeerverbod is, zal dit ook duidelijk met borden worden aangegeven.
Stad Oostende zal alles in het werk stellen om de hinder voor de bewoners in de buurt zo veel mogelijk te beperken. Medewerkers van Stad Oostende staan klaar om eventuele verdere vragen over dit triagepunt te beantwoorden. Mensen kunnen hiervoor elke dag (ook in het weekend) terecht op het nummer 059 25 85 85 of via socialenoodlijn@oostende.be. De telefoons en mails worden beantwoord tussen 9 en 18 uur.
Enkel essentiële verplaatsingen
Dit triagepunt helpt de dokters en ziekenhuizen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het is de beste manier om iedereen met ernstige symptomen snel en correct te helpen, zonder risico’s voor de rest van de bevolking. We hopen daarom op uw begrip als buurtbewoner.
Stad Oostende vraagt nog eens aan alle burgers om alle richtlijnen in verband met het coronavirus goed op te volgen: blijf thuis behalve voor essentiële verplaatsingen zoals boodschappen, heb enkel fysiek contacten met mensen uit het gezin, houd afstand van anderen, was regelmatig uw handen en zorg voor een goede hygiëne bij het niezen en hoesten.Om de strijd tegen het virus te voeren, hebben we iedereen nodig!