Toenemend aantal besmettingen in Oostende: extra waakzaamheid is nodig

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Het aantal coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen twee weken sterk gestegen. De woonzorgcentra blijven voorlopig coronavrij en ook in de ziekenhuizen is de situatie nog onder controle, maar het is erg belangrijk om de stijgende trend te keren. Iedereen kan daartoe een steentje bijdragen, via vaccinatie, ventilatie, goede hygiëne, afstand houden en (zelf)testen.

Net zoals op veel plaatsen in (West-)Vlaanderen, is er de voorbije dagen in Oostende een hoger en toenemend aantal besmettingen met COVID-19 vastgesteld.

De afgelopen week zijn er 97 positieve gevallen geregistreerd. Relatief gaat het om 135,4 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is bijna vier keer zo veel als een drietal weken terug. 19 (of 1 op 5) besmettingen vonden plaats bij 65-plussers.

Woonzorgcentra, scholen en ziekenhuizen

Alle woonzorgcentra en assistentiewoningen in de stad blijven voorlopig gelukkig coronavrij. In De Brem, het begeleidingstehuis voor bijzondere jeugdzorg, testten twee personeelsleden positief.

In een aantal Oostendse scholen, vooral uit het basisonderwijs, zijn er coronabesmettingen bij leerlingen en leerkrachten. De uitbraak in ’t Klein College is intussen onder controle.

In de Oostendse ziekenhuizen liggen momenteel 8 patiënten met corona, waarvan één op intensieve zorgen.

Testen

Er werden 436 testen afgenomen in het testcentrum in de Edith Cavellstraat, 63 met positief testresultaat (14,4%). In het testcentrum op de luchthaven, waar mensen ook zonder doorverwijzing van de huisarts terecht kunnen, legden 14 mensen een positieve test af, waarvan 4 bij inwoners van Oostende.

Wat kunnen we doen om het tij te keren?

Om de stijgende trend te keren, kan iedereen een steentje bijdragen. Nieuwe of strengere maatregelen zijn voorlopig nog niet aan de orde, maar waakzaamheid en het volgen van de huidige richtlijnen blijven belangrijk:

  • Laat je vaccineren! Wie nog niet gevaccineerd is kan zich nog steeds gratis laten vaccineren. Dat kan vanaf deze week in het nieuwe Vaccinatiecentrum op de voormalige Mediamarkt-site vlakbij de Versluys Dôme (Northlaan 13). Meer info via het gratis infonummer 0800 62 433 en via vaccinatiecentrum@oostende.be.

    Intussen zijn ook meer dan 25.000 mensen uit Oostende en Middelkerke uitgenodigd voor een ‘boostervaccin’. Alle 65-plussers en mensen met een kwetsbaar immuunsysteem zullen de komende weken en maanden een extra prik krijgen.

  • Hygiënemaatregelen blijven erg belangrijk: was of ontsmet voldoende de handen, zorg voor hygiëne bij het niezen en hoesten,…
  • Ventilatie en frisse lucht: binnenruimtes moeten steeds voldoende worden verlucht. Gebruik CO²-meters als ze voorzien zijn en verlucht of verlaat tijdig ruimtes als de alarmdrempel overschreden wordt. Plan waar mogelijk activiteiten buiten.
  • De veiligheidsafstand van 1,5 m blijft de norm, behalve voor de uitzonderingen zoals evenementen met het CovidSafe Ticket. Probeer op het werk en in de vrije tijd zo veel mogelijk de veiligheidsafstand te respecteren. Als dat niet lukt, wordt sterk aanbevolen een mondmasker te dragen, zeker als je niet zeker bent of iedereen in de buurt gevaccineerd is.
  • Ziek of symptomen die mogelijk op corona wijzen? Blijf thuis en contacteer de huisarts. Test jezelf of laat je testen als je twijfelt. Volg ook alle adviezen op rond quarantaine en isolatie als je positief zou testen of een hoogrisico-contact had. Beter te voorzichtig, dan het virus opnieuw terrein laten winnen.